Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dům historie Přešticka

dhp.jpg

Dům historie Přešticka (http://www.dumhistorie.cz) je městské muzeum v Přešticích v okrese Plzeň-jih. Sídlí v Třebízského ulici, kde byl pro jeho účely v letech 1998-2000 kompletně zrekonstruován dům čp. 24. Architektonickou studii, projektovou dokumentaci a návrh interiéru vypracovala firma AVE architekt a.s. v Plzni. Autorem studie muzea je arch. Václav Šmolík. Logo Domu historie Přešticka vytvořil výtvarník Miroslav Hásek z Rožmitálu pod Třemšínem. Muzeum je organizační složkou města Přeštice . Sbírka Domu historie Přešticka je historická a je zapsána v centrální evidenci sbírek Ministerstva kultury ČR.

dhp-pametni-list.jpg

dhp2.jpgExpozice vypovídají o historii řemesel a obchodu v regionu na konci 19. stol. a v první polovině 20. stol. Jejich základem jsou dary místních obyvatel. Expozici řemesel a živností v prvním patře Domu historie Přešticka tvoří dílničky jednotlivých řemeslníků. Představují kováře, truhláře, koláře, sedláře, ševce, provazníka, kartáčníka, krejčí, hrnčíře, soustružníka dřeva, knihvazače a hodináře. V sále je také expozice řeznického a pekařského krámu z 1. pol. 20. stol., dva věžní hodinové stroje z let 1750 a 1850 a model vodního mlýna z roku 1937.

img_0033.jpg

 

dhp3.jpg

Expozice obchodu z Přešticka z první pol. 20. stol. se nachází v přízemí Domu historie Přešticka. Vedle původního regálového vybavení ji tvoří desítky dobových reklam a dalších obchodních památek.
Dům historie Přešticka pořádá osm tématických výstav ročně. Ve výstavním sále v přízemí muzea jsou připravovány výstavy o historii regionu, sběratelské a národopisné výstavy. V podkrovím sále se představují svými pracemi profesionální i amatérští výtvarníci.

darovaci-smlouva.jpg

 
Virtuální prohlídky:

 

Mapa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář