Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město Přeštice

   Přeštice jsou největším a nejvýznamnějším centrem okresu Plzeň – jih. Leží v rovinaté poloze na levém břehu řeky Úhlavy asi 15 km jižně od Plzně.

prestice.jpg 

   Vznik města je spojen s obchodní cestou vedoucí z plzeňské kotliny proti proudu řeky do Bavor. První písemná zmínka o Přešticích pochází z roku 1226. Na město byly povýšeny roku 1525 Ferdinandem I., tehdy byl městu udělen i znak. V 18. století patřily Přeštice kladrubskému klášteru, který zde v letech 1750-1775 vybudoval barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie.


Znak města Přeštice
znak-mesta.jpg   Přeštice byly uznány městem a obdrželi právní statut listinou pana Jindřicha Švihovského z Rýzmberka v roce 1519. Listina patří k důležitým privilegiím z roku 1519 a1524, které byly později potvrzovány samotnými panovníky císařem Maxmiliánem II. a Rudolfem II.
   Nejstarší známé zobrazení znaku města Přeštic se zachovalo na stříbrném pečetidle, které nese letopočet 1529 z doby panování českého krále Ferdinanda I.
   Dvě černé orlice – heraldické figury z rodového znaku pánů Švihovských z Rýzmberka – jsou i ve znaku města Přeštic.
   Orlice převzali páni ze Švihova po r.1467 z erbu vymřelých Žirotínů.
   Přeštický erb tvoří od 16. stol. stříbrný štít, půlený zlatým pruhem, v každém z obou polí je černá orlice s červeným vyplazeným jazykem, zlatou korunou a zbrojí. Obě orlice hledí proti sobě do středu štítu.

mapka.jpg

   Rozvoj města významně ovlivnilo vybudování železnice r. 1874. Období první republiky přineslo velký stavební rozmach. Vedle rodinných domků to byly zejména velké úřední budovy jako okresní hejtmanství, okresní záložna hospodářská, okresní nemocenská pojišťovna, okresní soud, pošta a nová velká sokolovna. Poválečný vývoj města je ukázkou výrazné poválečné degradace. Bylo zrušeno téměř všechno, okresními úřady počínaje, školami a muzeem konče.

politicky-okres-prestice-1936.jpg

   Po roce 1989 nastává nový výrazný rozvoj města, které se snaží navázat na své tradice, přerušené poválečným vývojem. Od roku 2003 je město obcí s rozšířenou působností pro správní obvod čítající 30 obcí a 21 tisíc obyvatel. Město Přeštice s téměř 6500 obyvateli tak opět potvrzuje své postavení nejvýznamnějšího střediska regionu.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář