Jdi na obsah Jdi na menu
 


09 - Kompoty

 

342. Kompot z jablek
    Oloupej jablka (míšeňská), vydloubni ohryzek, svař v kuthaně vodu s cukrem a kouskem skořice a citronové kůry, dej do toho jablka a přikryj je a nech v tom, až změknou. Potom je dej na mísu, zavař šťávu s cukrem, až zhoustne, proceď ji na jablka a dej na každé nějakou zavařeninu. Dává se na stůl studené.
343. Jiný
    Nakrájej z oloupaných jablek kousky (křížaly), vař je s cukrem a vínem, a nech toto zavařiti. Vlij do malého kastrolu, v němž se nalézají jablka k vychladnutí, vyklop to na mísu a posyp cukrem.
344. Jiný
    Jablka oloupaná nakrájej na křížaly a omoč je v těstě z vína, cukru a mouky, k němuž lze i skořici přidati, pec je v prudce rozpáleném másle, usmaž a konečně hojně cukrem posyp.
345. Švestkový
    Umyj čistě suché švestky, vař je s vínem, cukrem, skořicí a citronovou kůrou, dej je na mísu, posyp drobounce nasekanou citronovou kůrou a proceď na to šťávu. Salát ten dává se studený na stůl.
346. Šípkový (vinný)
    Vyčišť šípky, dej do kastrolu s hrozinkami (dortovými) a dus to ve víně s vodou a cukrem, dej to pak na mísu a posyp na drobno nasekanou citronovou kůrou a pistácií.
347. Višňový (vajkslový)
    Čerstvé višně (vajksle) dus bez stopek na víně s cukrem a skořicí, dej je na mísu, šťávu zavař do husta a vlij ji na višně a dej to studené na stůl.
348. Z višní suchých
    Vyper višně a svař je ve víně a vodě s cukrem a citronovou a pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem, až změknou, pak je sběračkou vyber, uprav na mísu, šťávu nech ještě chvíli vařiti a potom přidej k tomu šťávu z jednoho pomoranče, proceď to zkrze ubrus a vlij na višně a nech to vychladnouti, na tabuli pak se to upraví a sice nakrájenou pomorančovou kůrou posype.
349. Třešňový
    Vyper v čisté vodě pěkné, velké třešně, ořezej stopky na polo a vlož je na čistý syrob s cukrem a vodou. Ovař je jen málo, seber pěnu, postav je stopkami vzhůru na mísku a polij ještě svařenou šťávou.
350. Jahodový
Jahody lesní neb zahradní přeber, vyper a nech je vysáknouti, protlač z polovice skrze síto, tekutinu tu promíchej s cukrem a přidej k tomu ostatní jahody a opět promíchej, okolo toho na mísu dej malé piškoty.
351. Kompot z hrušek
    Oloupej několik hrušek, rozpůl je a vlož do studené vody, aby nezčernali. Svař na rendlíku ve vodě cukr, skořici a citronovou kůru, dej do toho hrušky a vař je, až změknou. Urovnej je pak na mísku. Svař omáčku a polij hrušky a posyp cukrem. Okolek udělej z pomorančových koláčků.
352. Jiný
    Oloupej hrušky, rozpůl a vlož do vody na rendlík, přidej skořici, hřebíček a cukr, pokryj to pokličkou a nech hrušky na polo uvařiti, přidej k tomu červené víno, kousek cukru, vař hrušky až změknou, pak to dej na misku a vař omáčku do husta a tou hrušky polij.
353. Kompot z čerstvých švestek
    Rozpusť v červeném víně šest lotů (10 – 11 dg) cukru, vlož do toho pěkné švestky, přidej skořici, přikryj to a nech to dusit, ale tak, aby švestky zůstali celé, pak je vyndej a polij šťávou a nech vychladnout.
354. Jiný
    Na zralé švestky nalij horkou vodu, sejmi s nich slupky, dej to na rendlík zároveň s cukrem a vínem a nech to dohromady chvilku dusit, urovnej to na misku, posyp cukrem a někdy jenom citronovou kůrou.
355. Meruňkový kompot
    Oloupej pěkné meruňky, rozpůl je, vyndej pecky a polož je do kuthanu, posyp cukrem, polij málo vodou, přikryj a nech dusit do měkka, nech pak vychladnout, dej na misku, v šťávě svař do husta vyloupaná jádra, vlož do každé půle meruňky rozpůlené jádro a polij šťávou.
356. Kompot z angreštu
    Angrešt ještě hezky tvrdý ober a dej do vody, pak svař na rendlíku ve vodě kus cukru, vyndej angrešt z vody a dej do cukru, protřes to a nech 2 – 3 minuty vařit, vyndej na misku a dej na stůl k studené pečeni.
357. Kompot z brusinek
    Svař červené víno s cukrem, skořicí a citronovou kůrou, když to zhoustne, přidej k tomu brusinky a nech je změknout a vyndej pak na misku, rozkrájej pomoranč a oblož tím brusinky, posyp to cukrem a dej na stůl.
358. Kompot z ostružin
    Pěkné ostružiny přeber a vyper v čisté vodě, nech je pak osáknouti, svař asi půl libry (1/4 kg) cukru ve vodě, dej do toho ostružiny, přidej kousek skořice a citronové kůry a vař to napolo přikryté as čtvrt hodiny, pak to nech vychladnout a dej na misku.
359. Kompot z černých jahod
    Kompot z černých jahod připravuje se tímže způsobem, jako z ostružin.