Bramborový nákyp s uzeným masem a slaninou

100 g másla
5 vajec
500 g brambor
200 g uzeného
200 g anglické laniny
100 ml sladké smetany
Sůl
pepř
pažitka
Strouhanka

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nahrubo, z vajec oddělíme žloutky a bílky.

V míse umícháme asi 80 g másla se solí, pepřem, pažitkou a žloutky, přidáme 3 lžíce smetany a hmotu vmícháme do brambor. Na konec přidáme tuhý sníh z bílků.

Polovinu bramborového těsta rozetřeme na pekáč, který jsme si vymazali máslem a vysypali strouhankou. Na těsto rozložíme na kostičky nakrájené uzené maso, které zalijeme zbylou smetanou. Navrch opět rozetřeme bramborové těsto.

Nahoru rozprostřeme anglickou slaninu a vložíme do trouby.



