Halušky
1kg brambor
cca 500g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, mouku, sůl a zamícháme. Vytvoříme řidší těsto, které odkrajujeme nožem nebo lžičkou z prkýnka na malé kousky do vroucí vody (nebo použijeme síto s velkými dírami). Uvařené halušky vyplavou na hladinu. Vyndáme je sítem, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do mísy.
Halušky se zelím a slaninou: osmahneme slaninu, přidáme kyselé zelí a smícháme s haluškami.
Halušky s tvarohem: halušky smícháme s měkkým tvarohem a posypeme osmahnutými kousky špeku.
Halušky s brynzou: halušky smícháme s brynzou a posypeme osmahnutými kousky špeku. Pokud nemáme brynzu, nebo někomu nechutná, je možné ji nahradit taveným sýrem, který rozehřejeme v kastrůlku.