Škubánky
1 kg brambor
150 g hrubé mouky
sůl
máslo
mletý mák s cukrem
Oškrábané brambory nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, přelijeme vroucí vodou a dáme vařit do měkka. Po uvaření si vodu slijeme do misky a brambory rozmačkáme. Do brambor uděláme obráceným koncem vařečky otvory až na dno hrnce, zasypeme moukou.
Rozmačkané brambory s moukou zalijeme tak polovinou ještě horké vody, ve které jsme brambory vařily a necháme na 20 minut odstát. Voda se vsákne do brambor. Přebytečnou vodu, která se nevsákla, slijeme a směs dobře promícháme. Vznikne nám hustá hmota.
Pomocí lžic, které namáčíme v rozpuštěném sádle, vykrajujeme škubánky.
Škubánky posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Také je můžeme posypat cukrem se skořicí a k tomu přidat zakysanou smetanu. Lze použít marmeládu nebo sirup, tvaroh a podobně.