Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wasabi

Wasabi (Wasabia japonica (Miq.) Matsum., syn. Eutrema japonica (Siebold) Maxim.) se překládá do češtiny jako japonský zelený křen, je velmi ostrý. Jsou různé druhy wasabi. Tvoří jednu z nejběžnějších ingrediencí japonských jídel, například suši. Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Na trh se dostává v podobě kořene, pasty nebo prášku. Ve styku se vzduchem ztrácí na síle. V přírodě roste u břehů japonských horských řek, pěstuje se na na polích, nebo ve vodě na políčkách zatopených vodou (obdobně jako rýže). Největší kořen mají ve vodě pěstované rostliny. Chuť je odlišná od českého křenu. V ČR se jako wasabi prodává i běžný křen s pouze 5 % wasabi a zeleným barvivem.

Soubor:Wasabi, Iwasaki Kanen 1828.jpg

Zdroj: Wikipedie