Kachní prsa sušená v soli s jablečným chutney
Kachní prsa:
400 g kachních prsou s kůží
150 g mořské hrubozrnné soli
75 g krupicového cukru
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2 pomeranče
150 g mořské hrubozrnné soli
75 g krupicového cukru
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2 pomeranče
Kachní prsa očistíme a vykostíme. Smícháme sůl s cukrem a tymiánovými lístky. Polovinu této směsi rozprostřeme na plátěný ubrousek či utěrku, na ni položíme prsa, na každé prso položíme půl snítky rozmarýnu a zasypeme solnou směsí a důkladně zabalíme. Balíček vložíme do skleněné či porcelánové misky, pokapeme jej šťávou z pomerančů a zakryjeme fólií. Takto ponecháme v lednici týden.
Poté rozbalíme, prsa důkladně omyjeme studenou vodou a osušíme. Prsa krájíme na průsvitně tenké plátky a podáváme s chutney, může být cibulové, mango či jablečné, které zde uvádíme.
Poté rozbalíme, prsa důkladně omyjeme studenou vodou a osušíme. Prsa krájíme na průsvitně tenké plátky a podáváme s chutney, může být cibulové, mango či jablečné, které zde uvádíme.
Jablečné chutney (čatní):
250 g jablek
50 g sušených meruněk
20 g krupicového cukru
4 hřebíčky
kousek celé skořice
80 ml bílého vína
50 g sušených meruněk
20 g krupicového cukru
4 hřebíčky
kousek celé skořice
80 ml bílého vína
Jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, sušené meruňky nakrájíme na nudličky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme jablka, meruňky, skořici, hřebíček a zarestujeme. Zalijeme vínem a dusíme asi 15 minut do povidlové konzistence.