Kuřecí tikka masala
4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže, asi 600 g
1 kelímek jogurtu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého chilli
1 lžička garam-masaly
1 lžička mletého koriandru
špetka kurkumy
šťáva z 1 citronu
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje + trochu oleje na potření grilovací mřížky
2 cibule, nakrájené na jemno
3 stroužky utřeného česneku
1 chilli paprička, zbavená semen a usekaná
1 lžíce mleté papriky
sůl
250 ml smetany na šlehání
2 lžíce rajčatového protlaku, nemusí být
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.
2. Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete.
3. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
4. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán.