Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marocký kuřecí tažin

   Pozvěte přátele na marocký kuřecí tažin a užijte si exotické chutě i vůně spolu se 4 až 6 lidmi u jednoho stolu.

    Tažin je pokrm připravený v hrnci stejného jména, je typický pro Maroko a lze ho koupit i u nás. Hrnec má poklici vysokého kónického tvaru, díky které okamžitě stéká odpařující se tekutina zpátky, proto není nutno podlévat a chutě i vůně se pěkně spojí. V podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy.
    Pro marocký tažin je typické koření římský kmín, koriandr, skořice, zázvor, kurkuma jako barvivo, petržel a pepř.
 
 
2 kg. cca 14 kousků kuřete (stehna- horní nebo spodní, křídla)
 400 g brambor
200 g mrkve
3 menší rajčata
2 papriky (různé barvy)
2 červené cibule
3 stroužky česneku
lžíce petrželky nebo hrst jemně pokrájené čerstvé nati
lžíce koriandru
lžička římského kmínu
lžička soli
lžička zázvoru
lžička kurkumy
půl lžičky pepře
2 kousky celé skořice
čtvrt hrnku olivového oleje
zelené olivy
hrst hrášku
citron naložený v soli.

tazin-01.jpg

   Jako maso použijeme kuřecí stehna, horní i spodní nebo kuřecí čtvrtky, které osolíme. V Maroku se ale nejčastěji setkáte se skopovým tažinem.
 

tazin-02.jpg

   Marinádu pro maso si připravíme zvlášť v míse z olivového oleje, lisovaného česneku, nakrájeného citronu zbaveného kůry, čerstvé, nebo sušené listové petržele, zázvoru, koriandru, kurkumy, soli a pepře. 
   Kuřecí maso naložíme jen na krátko do připravené marinády. Zeleninu oloupeme a nakrájíme, brambory na šestiny, mrkev na hranolky, cibuli na kolečka, rajčata na plátky a papriku na proužky.
 

tazin-03.jpg

   Do tažinu nalijeme olivový olej a dno vysteleme cibulí, na kterou rozprostřeme maso. Přidáme mrkev, brambory, papriku, rajčata, rozložíme olivy a posypeme hráškem. Všechnu zeleninu se snažíme vyskládat do pyramidy, jejíž vrchol ozdobíme rozkrájeným citronem. Vše lehce zasypeme koriandrem a zapíchneme pár kousků celé skořice.
 

tazin-04.jpg

   Připravený tažin dáme do trouby předehřáté na 220 st., lze připravovat i na sporáku- v tom případě je třeba věnovat péči občasnému podlití a v případě přichycení promíchat ode dna.
   Prvních 45 min. necháme troubu nastavenou na 220 st. a na posledních 45 min. ubereme na 180 st., během vaření není potřeba podlévat ani míchat.
 

tazin-07.jpg

   Za 90 min. by mělo být hotovo, pro jistotu zkontrolujte, jestli jde maso dobře od kosti.
   Jako příloha je vhodné namáčet světlou bagetu do sosu v tažinu nebo připravit kuskus.

tazin-06.jpg

   Dobrou chuť.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář