Marocký kuřecí tažin
Pozvěte přátele na marocký kuřecí tažin a užijte si exotické chutě i vůně spolu se 4 až 6 lidmi u jednoho stolu.
Tažin je pokrm připravený v hrnci stejného jména, je typický pro Maroko a lze ho koupit i u nás. Hrnec má poklici vysokého kónického tvaru, díky které okamžitě stéká odpařující se tekutina zpátky, proto není nutno podlévat a chutě i vůně se pěkně spojí. V podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy.
Pro marocký tažin je typické koření římský kmín, koriandr, skořice, zázvor, kurkuma jako barvivo, petržel a pepř.
2 kg. cca 14 kousků kuřete (stehna- horní nebo spodní, křídla)
400 g brambor
200 g mrkve
3 menší rajčata
2 papriky (různé barvy)
2 červené cibule
3 stroužky česneku
lžíce petrželky nebo hrst jemně pokrájené čerstvé nati
lžíce koriandru
lžička římského kmínu
lžička soli
lžička zázvoru
lžička kurkumy
půl lžičky pepře
2 kousky celé skořice
čtvrt hrnku olivového oleje
zelené olivy
hrst hrášku
citron naložený v soli.
Jako maso použijeme kuřecí stehna, horní i spodní nebo kuřecí čtvrtky, které osolíme. V Maroku se ale nejčastěji setkáte se skopovým tažinem.
Marinádu pro maso si připravíme zvlášť v míse z olivového oleje, lisovaného česneku, nakrájeného citronu zbaveného kůry, čerstvé, nebo sušené listové petržele, zázvoru, koriandru, kurkumy, soli a pepře.
Kuřecí maso naložíme jen na krátko do připravené marinády. Zeleninu oloupeme a nakrájíme, brambory na šestiny, mrkev na hranolky, cibuli na kolečka, rajčata na plátky a papriku na proužky.
Do tažinu nalijeme olivový olej a dno vysteleme cibulí, na kterou rozprostřeme maso. Přidáme mrkev, brambory, papriku, rajčata, rozložíme olivy a posypeme hráškem. Všechnu zeleninu se snažíme vyskládat do pyramidy, jejíž vrchol ozdobíme rozkrájeným citronem. Vše lehce zasypeme koriandrem a zapíchneme pár kousků celé skořice.
Připravený tažin dáme do trouby předehřáté na 220 st., lze připravovat i na sporáku- v tom případě je třeba věnovat péči občasnému podlití a v případě přichycení promíchat ode dna.
Prvních 45 min. necháme troubu nastavenou na 220 st. a na posledních 45 min. ubereme na 180 st., během vaření není potřeba podlévat ani míchat.
Za 90 min. by mělo být hotovo, pro jistotu zkontrolujte, jestli jde maso dobře od kosti.
Jako příloha je vhodné namáčet světlou bagetu do sosu v tažinu nebo připravit kuskus.
Dobrou chuť.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář