Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stehýnka na zelí

 

stehynka-na-zeli.jpg

Stehýnka na zelí
foto: Mona Martinů
 

vse-co-budete-potrebovat.jpg

Vše, co budete potřebovat
foto: Mona Martinů
     Na kuřátko na zelí si připravte: 4 kuřecí stehna, 500 g červeného zelí, 500 g bílého zelí (obojí sterilované), 2 cibule, med, skořici, sůl, pepř, olej nebo sádlo, brambory jako přílohu
    Nejdříve si připravte brambory jako přílohu. Očištěné je na nějaký čas namočte do vody, aby se z nich vyplavil škrob. Kuřecí stehna omyjte pod vodou a okořeňte solí a pepřem. Kůži nestahujte, při pečení udělá křupavou kůrčičku. Smíchejte červené a bílé zelí a odlijte přebytečnou šťávu. Tu nevylévejte do odpadu, ale během vaření ji můžete vypít, obsahuje velké množství vitaminu C a toho není v chřipkovém období nikdy dost.

do-pekacku-dejte-zeli-kureci-stehna-a-potrete-je-skorici.jpg

Do pekáčku dejte zelí, kuřecí stehna a potřete je skořicí
foto: Mona Martinů
    Připravte si pekáček, dno vymažte trochou oleje nebo ještě lépe domácím sádlem a poklaďte zelím, navrch položte stehna. Lehce je posypte skořicí, ale nepřežeňte to. Skořice je ve velkém množství hořká a zkazila by chuť masa. Bude stačit asi půl čajové lžičky na stehno. Prsty ji „vmasírujte“ do kůže.

namazte-medem-a-dejte-pect.jpg

Namažte medem a dejte péct
foto: Mona Martinů
    Pokud máte tuhý med, smíchejte ho v misce s trochou oleje. Pomocí silikonové mašlovačky „namažte“ med na kuřátko. Pekáček přiklopte poklicí, rozpalte troubu na 190 °C a dejte péct. Nechte uvnitř asi 25 minut, pak kuře zkontrolujte. Povrch ještě jednou pomažte medovou směsí a vraťte zpět do trouby, ale už bez poklice. Nechte ještě 15–20 minut péct při 210 °C. Med na povrchu krásně zkaramelizuje a kůrčička bude jedna báseň.
    Jako přílohu si uvařte dříve namočené brambory. Pro lepší chuť je můžete ještě opéct. Na závěr nechte osmahnout cibulku dohněda, aby křupala, a naservírujte ji na zelí s kuřátkem.