Jdi na obsah Jdi na menu
 


Guláš slovenský z dvojího masa

300 g hovězího masa (zadní, kližka)gulas-slovensky.jpg
300 g vepřového plecka
60 g tuku
300-400 g cibule,
1 zelená paprika
2 rajčata
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku,
1/2 lžičky mletého kmínu
1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
2 lžíce kečupu,
pepř
vývar z kostky bujónu
sůl
 
 
Hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. Očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. Pokud se nám maso přichytává, přidáme malinko vývaru a stále mícháme. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme-li v papiňáku, v této chvíli ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit. Jinak dusíme na mírném ohni až je maso měkké. Do hotového guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané smetany.

Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.