Guláš z trouby I. - pro Karla z Lužan
Osm dalších variant a osm nových skvělých chutí získáme, když základ guláše z trouby doplníme některými typickými přísadami - viz recept.
1,5 kg masa
1 kg cibule
1 palička česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky (nebo cayenského pepře)
1 lžíce gulášového koření
2 kostky masoxu
3 lžíce škrobové moučky
sůl
120 g rajčatového protlaku
1 l vody
Na kostky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek dáme do větší mísy, přidáme ostatní přísady, všechno dobře promícháme a dáme na pekáč. Zakryjeme poklicí nebo dvojitým alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 - 220° C a dusíme (vepřové maso hodinu, hovězí 1,5 - 2 hodiny).
Guláš z trouby podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.
Po burgundsku - místo vodou zalijeme maso červeným vínem.
Po debrecínsku - hotový guláš podáváme s opečenou uzeninou a strouhaným křenem.
Po znojemsku - základ doplníme sterilovanými okurkami nakrájenými na nudličky.
Po valašsku - guláš doplníme podušenými žampiony a kysaným zelím.
Po zbojnicku - tato varianta se podává s opečeným párkem a paprikovým salátem.
Po kapucínsku - gulášový základ podáváme s podušenými čtvrtkami žampiónů.
Po mexicku - podáváme se zeleným hráškem a nastrouhaným sýrem.
Po pardubicku - podáváme s vařeným vejcem, okurkou, hořčicí a hřebínkem opečené slaniny.