Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

800 g hovězího vysokého roštěnce
4 stroužky česneku
1/2 cibule
50 ml oleje
100 g másla
sůl špenát
1 kg mraženého listového špenátu
1 velká cibule
2 lžíce mouky
4 stroužky česneku
2–3 vejce
olej
sůl bramborové knedlíky
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl 

 
    Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky, rozklepeme a osolíme. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném oleji po mase zpěníme najemno nakrájenou cibulku a ihned vložíme maso zpět, přidáme nasekaný česnek a část másla. Až se máslo rozpustí, podlijeme vodou tak, aby bylo maso akorát zakryté, přiklopíme poklicí a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme máslem.

Špenát

    Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, zasypeme moukou, zarestujeme do růžova a vložíme špenát, osolíme. Jakmile špenát pustí šťávu, přidáme nasekaný česnek a chvilku podusíme, vmícháme vajíčka a podáváme.

Bramborové knedlíky 

    Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.