Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gruzínské pirohy

Těsto:
500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody
 
Náplň:
1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce

Příprava těsta:
1. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme.
 
2. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme  bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.
 
3. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně  přimáčkneme okraje a rohy.

Mezitím si připravíme masovou náplň:
1. Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu, na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.
 
2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé   kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto.
 
3. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.
4. Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.