Švédské masové kuličky
Na 4 porce si připravte: 500 g mletého masa (může být i míchané), 1 nadrobno nasekanou cibuli, 1 lžíci solamylu, velkou hrst strouhanky, 2 vařené brambory, 2 žloutky, 150 ml 30% smetany, olivový olej, sůl a pepř, brusinkový kompot
Na omáčku: 250 ml 30% smetany, 2 lžičky solamylu, 2 lžíce hořčice, 150 ml hovězího vývaru (já použil bujon z kostky)
Švédské masové kuličky
foto: Mona Martinů
Postup: „Mleté maso rozmixujte, doporučuji stojatý mixér, ten tyčový se mi zasekával. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, smíchejte s masem, žloutky, smetanou, solamylem, cibulí a kořením (nebojte se kořenit i výrazněji) a důkladně propracujte. V dlaních vytvořte malé kuličky, čím menší, tím chutnější budou. Hotové kuličky pokládejte na pekáček vymazaný olejem. Pečte 40 minut na 200 stupňů, v polovině kuličky promíchejte, aby se opekly ze všech stran. Poté kuličky z výpeku vyjměte, do pekáčku přilijte smetanu, hořčici, vývar a solamyl, nechte prohřát, promíchejte a podávejte, nejlépe se smaženými hranolky a brusinkovým kompotem.“