Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nadívaný bůček "STEH"

nadivany-bucek-02.jpg

 dva širší (25 cm) kusy boku (ne špičku)

pruh vepřové kůže
sůl
kmín
česnek
plnotučnou hořčici
 
na nádivku:
5 rohlíků
5 vajec
drobet mléka nebo vývaru
pórek
pažitku
cibuli
česnek
pepř
sůl
***
   Jelikož se v dnešní době nedá sehnat pěkný vysoký bůček, natož potom "špička" do které by se nechala udělat kapsa na nádivku, a já měl už několik dní chuť na nadívaný bok, dostavil se jedné noci, možná už to bylo k ránu, sen. Zdálo se mi, jak řežu z pásu vepřové kůže proužky, cpu je do velké jehly, a sešívám dva větší pláty boku k sobě. Po probuzení jsem okamžitě věděl, jaká bude moje činnost. Nemeškaje odcházím k řezníkovi koupit dva kusy boku a pruh kůže (kůži proto, aby se to mohlo sníst i se stehy). Posléze ještě nákup ostatních ingrediencí na nádivku a vzhůru do práce!
    Jednotlivé boky seřízneme po žebrech, můžeme nechat na kostech drobet víc masa a žebra si někdy upečeme zvlášť.

nadivany-bucek-03.jpg

   Bůčky položíme na sebe, z kůže nařežeme tenké proužky, které nadíváme do jehly s velkým ouškem (já na to mám specielní jehlu od Vlasty Ježka). Kusy masa k sobě pěknými stehy sešijeme, ale nedošijeme až do konce. Necháme asi 10 cm otvor na plnění nádivkou. Vzniklou kapsu z venku i ze vnitř osolíme, očesnekujeme a pomažeme hořčicí.

nadivany-bucek-04.jpg

   Nádivku připravíme pokrájením rohlíků, pórku, pažitky a smícháním s vejci a ostatními ingrediencemi. Do připravené kapsy nandáme nádivku, ale přiměřeně, aby to při pečení kapsu neroztrhlo a otvor zašijeme.

nadivany-bucek-05.jpg

nadivany-bucek-06.jpg

   Pečeme pomalu alespoň dvě hodiny a občas přeléváme výpekem... 

nadivany-bucek-07.jpg

nadivany-bucek-08.jpg

***Kdo má radši nadívaný bok mletým masem, použije ochucené mleté maso.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář