Nadívaný bůček "STEH"
dva širší (25 cm) kusy boku (ne špičku)
pruh vepřové kůže
sůl
kmín
česnek
plnotučnou hořčici
na nádivku:
5 rohlíků
5 vajec
drobet mléka nebo vývaru
pórek
pažitku
cibuli
česnek
pepř
sůl
***
Jelikož se v dnešní době nedá sehnat pěkný vysoký bůček, natož potom "špička" do které by se nechala udělat kapsa na nádivku, a já měl už několik dní chuť na nadívaný bok, dostavil se jedné noci, možná už to bylo k ránu, sen. Zdálo se mi, jak řežu z pásu vepřové kůže proužky, cpu je do velké jehly, a sešívám dva větší pláty boku k sobě. Po probuzení jsem okamžitě věděl, jaká bude moje činnost. Nemeškaje odcházím k řezníkovi koupit dva kusy boku a pruh kůže (kůži proto, aby se to mohlo sníst i se stehy). Posléze ještě nákup ostatních ingrediencí na nádivku a vzhůru do práce!
Jednotlivé boky seřízneme po žebrech, můžeme nechat na kostech drobet víc masa a žebra si někdy upečeme zvlášť.
Bůčky položíme na sebe, z kůže nařežeme tenké proužky, které nadíváme do jehly s velkým ouškem (já na to mám specielní jehlu od Vlasty Ježka). Kusy masa k sobě pěknými stehy sešijeme, ale nedošijeme až do konce. Necháme asi 10 cm otvor na plnění nádivkou. Vzniklou kapsu z venku i ze vnitř osolíme, očesnekujeme a pomažeme hořčicí.
Nádivku připravíme pokrájením rohlíků, pórku, pažitky a smícháním s vejci a ostatními ingrediencemi. Do připravené kapsy nandáme nádivku, ale přiměřeně, aby to při pečení kapsu neroztrhlo a otvor zašijeme.
Pečeme pomalu alespoň dvě hodiny a občas přeléváme výpekem...
***Kdo má radši nadívaný bok mletým masem, použije ochucené mleté maso.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář