Vepřové grilované koleno
1 vepřové koleno
1 celer
1 petržel
1 mrkev
špalíček pórku
cibule
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
nakládané okurky a chilli papričky
křen
hořčici.
Marináda
3 lžíce grilovacího koření
3 lžíce oleje
1 lžíce medu
3 - 4 stroužky česneku
1 lžíci hořčice
50 ml 10° piva (zbytek z 0,33 l piva použijte na podlévání)
sůl.
Koleno omyjte a vložte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou, kterou si předem očistěte, nakrájejte ji na větší kusy a přidejte ke kolenu. Okořeňte bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Osolte, zalijte vodu a vařte do měkka.
Pokud budete vařit koleno v „papiňáku“, dolijte vodu do poloviny, nechte odkryté, než se voda začne vařit, až potom uzavřete pokličkou. Plamen stáhněte na polovinu. Po dvaceti minutách z hrnce opatrně vypusťte páru a koleno otočte. Znovu přikryjte pokličkou a vařte ještě dalších 20 minut. Poté zkuste maso, jestli je dostatečně měkké, pokud ne, vraťte ještě na plotnu.
Než se koleno uvaří, připravte marinádu, kterou budete koleno potírat, aby se udělala kůrčička. V misce smíchejte olej s medem, hořčicí, grilovacím kořením, prolisovaným česnekem a trochou piva. Podle chuti dosolte a přidejte na jemno posekanou chilli papričku.
Uvařené koleno vyndejte z hrnce a dejte do pekáčku, ostrým nožem podél kosti nařízněte a pomažte marinádou i zevnitř. Podlijte pivem a dejte péct na gril do trouby a grilujte při 180 °C po dobu 40 minut. Použijte 10° pivo, jak světlé, tak i černé, ale černé 12° pivo by zhořklo.
Pokud nemáte v troubě vestavěný gril, je koleno je možné i upéct v troubě bez grilu. Teplotu před koncem pečení na 15 minut zvedněte na 220 °C. Kůrčička bude krásně křupavá.
Maso během pečení otáčejte, polévejte vypečenou šťávou a mažte marinádou. Do šťávy můžete pořád dolévat pivo. Maso hlídejte, aby se vám kůrčička nespálila. Koleno podávejte s chlebem, jemně nastrouhaným křenem, nakládanými okurkami a chilli papričkami, které jídlu dodají patřičný říz.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář