Kančí kýta na šípkové omáčce
600 g kančí kýty
125 ml octa
80 g slaniny (špeku)
1 lžíce sádla
2 mrkve, na plátky
1/2 malého celeru, na plátky
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
5 jalovčinek
8 kuliček celého pepře
1/2 lžičky tymiánu
1 velká cibule
1 citron
1 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce šípkové zavařeniny
125 ml octa
80 g slaniny (špeku)
1 lžíce sádla
2 mrkve, na plátky
1/2 malého celeru, na plátky
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
5 jalovčinek
8 kuliček celého pepře
1/2 lžičky tymiánu
1 velká cibule
1 citron
1 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce šípkové zavařeniny
2 lžíce másla
40 g hladké mouky
1-2 lžíce cukru
špetka mleté skořice
500 ml šípkového čaje
100 ml červeného vína
40 g hladké mouky
1-2 lžíce cukru
špetka mleté skořice
500 ml šípkového čaje
100 ml červeného vína
Na mořidlo svaříme 250 ml vody s octem, třetinou nakrájené kořenové zeleniny na plátky a třetinou koření. Nálev necháme zchladnout. Maso odblaníme a prošpikujeme částí slaniny, vložíme do porcelánové mísy a zalijeme mořidlem. Přikryté necháme v chladu odležet do druhého dne. Během marinování maso otočíme. Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu a plátky kořenové zeleniny. K zelenině vsypeme pokrájenou cibuli, celé koření, tymián, kousek dobře omyté citronové kůry a dále opékáme do růžova. Do základu vložíme maso, opečeme ho ze všech stran, vmícháme protlak, zastříkneme citronovou šťávou, mírně podlijeme mořidlem, vínem a dusíme na mírném ohni do měkka. Maso dusíme v předehřáté troubě na 170 stupňů. Měkké maso vyjmeme z omáčky a uchováme přikryté. Omáčku zahustíme světlou jíškou z másla a hladké mouky, přilijeme šípkový čaj, dolijeme vodou, vmícháme zavařeninu, osolíme, přidáme trochu skořice, lžíci cukru, dobře promícháme a vaříme, dokud omáčka opět nezhoustne, cca 20 minut. Provařenou omáčku přecedíme. Nakonec dochutíme solí, cukrem a citronem a necháme přejít varem. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou.