Pikantní srnčí řízky
Z kýty odleželého srnce nakrájíme tenké řízky, naklepeme, je osolíme, opepříme, posypeme lehce hladkou moukou a rychle opečeme na rozpáleném sádle na pánvi. Osmažíme do červena cibulku a vložíme na ni řízky, přidáme kávovou lžičku papriky, zalijeme vývarem a dáme asi 10 zrnek pepře. Dusíme pod pokličkou do měkka. Měkké řízky vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou, ve které rozkvedláme mouku. Přidáme citrónovou šťávu a kůru, lžíci hořčice, omáčku dobře povaříme a přecedíme. Před podáváním dáme do omáčky na másle udušenou a na jemné nudličky nakrájenou mrkev, celer, nakládané hříbky a okurku. Příloha: knedlíky nebo makaróny.
Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vydání 1952