Srnčí kýta nebo hřbet přírodní
Odleželou srnčí kýtu nebo hřbet očistíme, zbavíme blanek a protáhneme slaninou. Na pekáč dáme máslo a zbytky slaniny. Přidáme jemně nakrájenou cibulku, a když začne červenat, vložíme do ní osolené a opepřené maso zbavené kostí. Podlijeme vývarem nebo vodou. Při pečení podléváme zvěřinu častěji vlastní šťávou. Pečeme volně 1 1/2 - 2 hodiny. Měkkou zvěřinu vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, necháme vysmahnout, zalijeme vývarem, povaříme a procedíme. Nasekaný srnčí hřbet nebo na plátky nakrájenou srnčí kýtu zdobíme citrónem a brusinkami. Jako přílohu podáváme bramborové krokety. Týmž způsobem připravujeme daňčí a jelení.
Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vydání 1952