Srnčí na víně
Odleželou srnčí zvěřinu, kýtu, hřbet nebo plecko zbavíme blan, vypereme, protáhneme hustě slaninou a osolíme. Na sádle usmažíme kořenovou zeleninu a cibuli do hněda, pak přidáme 2 polévkové lžíce krystalového cukru a necháme zhnědnout. Zakapeme octem, zalijeme vývarem, přidáme citrónovou kůru i šťávu a lžíci rajského protlaku, tři rajská jablíčka, celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Připravenou zvěřinu přidáme do zeleniny a dusíme v troubě do měkka. Hotové maso vyjmeme a šťávu zahustíme hnědou jíškou. Přidáme trochu rybízové zavařeniny, dobře povaříme a procedíme. Do hotové omáčky dáme sklenku červeného vína. Podáváme s houskovými knedlíky a máslovými taštičkami plněnými brusinkami.
Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vydání 1952