Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mexická kuchyně

 

Nachos con Frijoles Negros
 
400g NP restaurant Style Tortilla Chips
1 plechovku 580g černého fazolového krému La Costeňa
Nacho Jalapeno papričky La Costeňa na ozdobu
Černé olivy na ozdobu
250 ml Salsa Mexicana La Costeňa
1 kelímek zakysané smetany
200g Strouhaného sýra Fuego
 
Na tortilla chipsy naklademe fazolový krém, fazole, jalapeno papričky , sýr v několika
vrstvách a dáme zapéct do trouby nebo pod grill. Přes Nachos přelijeme salsu , kysanou
smetanu a servírujeme
Je to rychlé nenáročné jídlo které se dá připravit ke každé příležitosti jako předkrm ale pokud
použijete např.grilované kuřecí maso může to být i hlavní jídlo.
 
 
 
Tostadas con Pollo
 
6ks Nuevo Progreso Tostadas
30g Nuevo Progreso Fajita Seasoning
580g Krému s černých fazolí La Costena
250g Krájené kuřecí prsa
4ks Papričky serrano
1 ks střední cibule na kostičky
1ks zelené papriky na kostičky
200ml zakysané smetany
Salsa Ranchera La Costena
 
Ohřejeme fazolový krém v kastrůlku s trochou vody. Kuřecí prsa posypeme Fajita kořením a
orestujeme na rozehřátém oleji. Na druhé pánvi opečeme cibuli, chili pappričky a zelenou
papriku s trochou soli a pepře do hněda. Na nahřáté Tostadas rovnoměrně rozetřeme fazolový
krém, přidáme kuřecí maso, navrch opečenou zeleninu, ozdobíme salsou a zakysanou
smetanou a podáváme.
 
 
 
SOPA DE FRIJOL
 
560g Fazole černé celé La Costena
NP Chili koření
NP Cumino
1 Cibule
2 stroužky drceného česneku
1 Plechovka drcených rajčat
1 PLRostlinný olej
2ks NP kukuřičná tortilla
Slanina , kousek avokáda na ozdobu
1 kelímek zakysané smetany
S+P
 
Do hrnce dáme olej rozpálíme a dáme nadrobno nasekanou cibuli kterou restujeme do
zlatova přidáme česnek , zlehka orestujeme a přidáme chilli koření a cumín, také orestujeme a
zalijeme drcenými rajčaty. Chvilku dohromady povaříme a potom přilijeme černé fazole i
s nálevem provaříme dochutíme solí a pepřem. Na talíři posypeme křupavou slaninou, kousky
avokáda a ozdobíme zakysanou smetanou. Podáváme s na proužky nakrájenou usmaženou
kukuřičnou tortillou .
 
 
 
Guacamole
 
1 čl Nuevo Progreso Comino
2 zralá avokáda
1 malá cibule na kostičky
1 nebo 2 stroužky drceného česneku
1 na kostičky nakrájené rajče
šťáva z jedné limetky
sůl a pepř
 
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vybereme dužinu. Lehce ji rozmačkáme vidličkou
a promícháme s ostatními ingrediencemi. Směs necháme vychladit v lednici a podáváme
s Nuevo Progreso Tortilla Chips.
 
 
 
Queso Fundido
 
30g Nuevo Progreso Chorrizo mix
350 g mletého masa mix vepřového a hovězí
1 PL octa
1 PL vody
1 ČL soli
200g stouhaného sýra Fuego
Nuevo Progreso Tortillas nebo Tortilla Chips
 
V míse smícháme všechny ingredience kromě sýru. Zakryjeme plastovou folií a necháme přes
noc marinovat. Maso orestujeme na rozpálené pánvi dohněda. Scedíme tuk pokud je to
potřeba. Do zapékací misky dáme sýr potom Chorrizo směs a pokračujeme v několika
vrstvách, naposlední vrstvu dáme sýr. Necháme zapéct pod grilem dozlatova. Podáváme
s čerstvými tortillami nebo tortilla chipsy.
 
 
 
Quesadilla de Chipotle
 
4 ks NP tortilla 10”
200g Strouhaného sýra Fuego
300g vepřového nebo kuřecího masa
NP Chorrizo koření
NP Římský kmín
2 PL Rostlinný olej
Několik koleček Nacho Jalapeno papriček La Costena
Salsa de Chile Chipotle La Costena
Guacamole (viz. náš recept)
1 kelímek zakysané smetany
 
:Maso nakořeníme cuminem a chorizo kořením opečeme na oleji natrháme na kousky a
necháme odležet. Na tortilu rovnoměrně naneseme sýr , jalapeno papričky a maso. Takto
připravenou tortillu přeložíme na polovinu a dáme na tál nebo pánev opéci do křupava po
obou stranách. Opečenou Quesadillu položíme na prkénko rozkrojíme na čtyři díly a dáme na
talíř. Quesadillu dozdobíme Salsou de Chipotle a podáváme se zakysanou smetanou a
avokádovým Guacamole .
 
 
 
Tacos Carnitas
 
2 čl Nuevo Progreso Taco Seasoning
400g vepřového masa na kostky 4cm
4-5 Nuevo Progreso pšeničních tortill
2 pl rostlinního oleje
4 malá rajčata
200ml zakysané smetany
100ml vody
8 koleček Nacho Jalapenos La Costena
1 limetku
 
Vepřové maso opečeme ze všech stran na 1 pl oleje, podlijeme vodou a dáme pod pokličkou
dusit do trouby na cca 40 min. při 200 °C. Maso necháme vychladnout a vychlazené natrháme
na vlákna. Připravené maso okořeníme Taco kořením a pomalu smažíme na pánvi s trochou
oleje na mírném ohni (přibližně 15 minut) aby maso získalo křupavý povrch a uvnitř zůstalo
měkké a šťavnaté. Vkládáme ho do připravených tortill spolu s rajčaty a Jalapeno papričkami
zalijeme zakysanou smetanou a pokapeme limetkovou šťávou.
 
 
 
Tacos Dorados
 
10 ks Nuevo Progreso Taco Shells
30g Nuevo Progreso Taco Seasoning
400g mletého hovězího nebo krájených kuřecích prsou
Natrhaný ledový salát
1 šálek nakrájených rajčat
1 šálek strouhaného sýra FUEGO
250 ml Salsa Mexicana La Costena
1 kelímek zakysané smetany
 
Na rozehřáté pánvi nechte zhnědnout maso, poté přidejte Taco koření a 20ml vody.
Promíchejte a nechte dusit na mírném ohni 15 minut. Taco shells krátce ohřejte v
mikrovlnné troubě a naplňte masovou směsí, sýrem a navrch přidejte zeleninu. Ozobte
zakysanou smetanou a salsou.
 
 
 
Enchiladas Rancheras
 
2 pl Nuevo Progreso Enchilada Instant Sauce
4 Nuevo Progreso Flour Tortillas nebo 6 Corn Tortillas
2 pl stolního oleje
1 šálek vody nebo vývaru
400 g vařeného na vlákna natrhaného kuřecího masa
200 g strouhaného sýra FUEGO
200 g Salsy Verde La Costena
1 kelímek zakysané smetany
 
Na pánvi nebo v hrnci rozehřejeme 2 pl oleje do kterého opatrně vmícháme Enchilada koření
a necháme zhnědnout cca 2 min. a přilijeme vývar. Přivedeme k varu, snížíme plamen a
necháme vařit dokud směs nezhoustne. Poté ji odstavíme. Připravené maso a polovinu sýra
rozdělíme do tortill, které srolujeme a dáme do zapékací misky, na kterou jsme předtím nalili
část omáčky. Přelijeme zbytkem Enchilada omáčky. Navrch posypeme zbytkem strouhaného
sýra a vložíme do trouby. Zapečeme cca. 20 min dokud sýr nezezlátne. Poté ozdobíme
zakysanou smetanou, Salsou Verde a podáváme.
 
 
 
Burrito Asado Con Salsa Barbeque
 
4 ks Nuevo Progreso Tortill 10“
100 ml Nuevo Progreso BBQ sauce
400g Tepelně upraveného kuřecího nebo vepřového masa
200g strouhaného sýra Fuego
1 Plechovka : Černý fazolový krém 580g La Costena
 
Naplňte tortilly směsí hotového masa, sýra, fazolovým krémem a jalapeno papričkami.Zabalte
tortillu „burrito stylem“ a zavřete oba konce. Na hluboký talíř nalijte Barbeque omáčku a
burrita v něm ze všech stran obalte poté je naskládejte na rozpálený grill a grilujte po každé
straně 5 minut. Ještě jednou potřete BBQ omáčkou a podávejte.
 
 
 
Burrito Casita
 
2 pl Nuevo Progreso Chili Seasoning
plechovku drcených rajčat 400 g
1/2 vařeného kuřete
200 g strouhaného sýra FUEGO
4 Nuevo Progreso Fresh Flour Tortillas
200 ml Salsy Mexicana La Costena
1 kelímek zakysané smetany
svazeček čerstvého koriandru
sůl a pepř
 
Nejdříve vařené kuře zbavíme kůže, oddělíme maso od kostí a natrháme na vlákna. Zahřejeme
olej na pánvi, přidáme chilli a krátce orestujeme. Pak přidáme rajčata a kousky kuřecího
masa. Přidáme pepř a sůl podle chuti a necháme mírně vařit cca.15 minut až se tekutina ve
směsi zredukuje aby nám nevytékala s tortill. Hotovou směsí plníme připravené tortilly,
přidáme strouhaný sýr, zakysanou smetanu a tortilly zabalíme. Překrojené na polovinu
podáváme Burrito se Salsou Mexicanou.
Burrito “Metepec”
 
4 ks NP pšeničná tortilla 10”
300g kuřecích prsou
1 plechovka 580g Pinto Fazolového krému La Costena
200g Strouhaného sýra Fuego nebo čedar
NP Taco koření
Ledový salát natrhaný
1 šálek rajčat na kostičky
Salsa Ranchera La Costena
1 kelímek zakysané smetany
 
Maso nakořeníme opečeme, necháme odležet a po vychladnutí natrháme na vlákna. Do
nahřáté tortilly dáme horký fazolový krém, ledový salát, rajče, kuřecí maso a sýr. Tortillu
zabalime burrito stylem. Na talíř nalijeme Salsu Rancheru přes ní položíme překrojené
Burrito a dozdobíme zakysanou smetanou.
 
 
 
Fajitas Al Carbon
 
2 pl Nuevo Progreso Fajita koření,
4 hovězí plátky á 100 g,
4 Nuevo Progreso Fresh Flour Tortillas,
1 velkou cibuli, po jedné paprice žluté, červené a zelené (nakrájené na plátky),
150 g Nuevo Progreso Guacamole Fresca,
200 ml Salsy Mexicana La Costena
200 ml zakysané smetany,
1 limetku
 
Maso potřeme kořením, cibuli nakrájíme na kolečka a papriky na proužky vše postupně
vyskládáme do misky, zakapeme limetkovou šťávou a necháme marinovat minimálně 3
hodiny, nejlépe však přes noc. Maso a zeleninu opečeme na pánvi nebo na grilu. Maso
nakrájíme ještě teplé přes vlákna na proužky a rozložíme na nahřátou pánev a vkládáme do
teplých tortill se zeleninou, salsou, guacamole a zakysanou smetanou.
 
 
 
Bunuelos „GARSÍA“
 
NP Pšeničná Tortilla 10”
Skořicový cukr
Vanilková zmrzlina
Čerstvé ovoce
Šlehačka
Karamelový toping
1 PL másla
 
Tortillu rozřežeme na osm dílů a zprudka opečeme na másle. Takto opečené tortilly obalíme
ve skořicovém cukru a dáme na talíř. Čerstvé ovoce nakrájíme na drobnější kostičky a
položíme je na tortilly . Stejně tak i kopeček zmrzliny. Šlehačkou dozdobíme a mramorujeme
karamelovým topingem.

 

mexicka-kuchyne.jpg