Domácí jogurt bez jogurtovače
Do hrnce nalijeme mléko a zahřejeme na 85° C. (Z mléka stoupá pára, kolem okraje se tvoří bublinky a vytvoří se škraloup). Pokud chceme jogurt krémovější, použijeme kondenzované mléko nebo mléko sušené. Na sladký jogurt můžeme přidat sladké kondenzované mléko, cukr nebo vanilkový cukr.
Ohřáté mléko necháme zchladnout na 55° C. Jako startér použijeme čerstvý bílý jogurt. Použil jsem asi 250 g na 2 litry mléka. Ten rozmícháme vidličkou v misce, přidáme stejné množství ohřátého mléka a promícháme. Takto připravený startér vlijeme do ohřátého mléka.
Dobře promíchanou směs dáme na teplé místo. Můžeme použít radiátor, nebo troubu, kterou nastavíme na 35° C.
Hotový jogurt ještě můžeme dochutit dle chuti. Například s kousky čokolády, mameládou
Nebo s borůvkami, které rozvaříme s trochou vody a cukrem.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář