Domácí medovník
Na čtyřpatrový domácí medovník potřebujete:
20 dkg másla
2 lžičky sody
4 lžíce mléka
40 dkg moučkového cukru
340 g medu
2 vejce
900 g hladké mouky
Na krém:
250 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
250 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
Nejdřív si připravíme krém a potom těsto, protože se krém vaří a bude muset přece jen nějakou tu chvíli stydnout.
Do rendlíku vlijte mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte, dokud se směs nezačne vařit. Chvilku (opravdu asi jen tak dvě minutky) ji povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou. Tím je základ krému hotov.
Začněte připravovat těsto. Do většího hrnce nalijte vodu a připravte si lázeň, ve které budete vyšlehávat suroviny. Do mísy, kterou ponoříte do vodní lázně nebo dáte nad páru, přidávejte postupně máslo, sodu, mléko, cukr, med a vejce.
Vezměte do ruky ruční šlehač, zapněte ho na nejvyšší výkon a šlehejte… šlehejte… šlehejte asi 15 minut.
Ve větší míse teplou medovou hmotu smíchejte s moukou. Lepší je vše nejdříve zamíchat vařečkou, pak až vyslat do akce vlastní ruce a těsto řádně propracovat. Ano, lepí se. Ale jen trochu, takže se to dá přežít!
Hotové hladké těsto rozdělte na 4 bochánky a nechte chvíli odpočinout. Poté si připravte 4 pečicí papíry o velikosti plechu (já jsem si vzal i svoji oblíbenou silikonovou podložku) a každý bochánek vyválejte na plát. Jak velký? To záleží na vás, ale dobrá pomůcka může být dno dortové formy nebo třeba talíř, který na těsto přiložíte a vše si odměříte.
Troubu vyhřejte na 170 stupňů a všechny čtyři placky v ní postupně (nebo v té horkovzdušné najednou) upečte. Je dobré je po celém povrchu propíchat vidličkou, aby se na nich nedělaly bubliny. Pečení by mělo trvat zhruba 5 až 7 minut, ale znáte to, každá (nebo každý…) trouba peče jinak.
Hned, jak máte upečené placky, je třeba rychle jednat! Na každou z nich položte váš „měřící kruh“ (tedy talíř nebo cokoli, co jste si zvolili) a nožem podle něj vyřízněte kýžený tvar. Odřezky nevyhazujte, ještě se budou hodit!
Jde se kompletovat
Zatímco vám budou jednotlivé pláty stydnout, můžete dokončit krém. Připravenou kaši (to je ta, kterou jste dělali hned na začátku) postupně zašlehejte do směsi změklého másla, cukru a rumu.
Pak už jen každý plát troškou krému namažte (je na místě šetřit nebo si připravte dvojnásobnou dávku krému) a naskládejte je na sebe. Odřezky namelte najemno na mlýnku a nasypte je do větší nízké mísy. Já (tele) jsem teď medovník potřel ze všech stran a rozemleté kousíčky na něj nasypal. Ale vy buďte chytřejší!
Medovník nejprve pomažte krémem pouze ze stran (ne svrchu). Poté ho vezměte mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválejte. Poté ho položte zpět na místo, pomažte vrchní část a konečně zasypte i zbytkem medovníkové „strouhanky“. Nechte minimálně 24 hodin uležet a pak si jen slastně pochutnávejte!
Až ho budu dělat příště...
Když se budu do medovníku pouštět příště, zkusím ho udělat ještě lepší.
Těsto rozdělím na více bochánků (asi 7 nebo 8) a rozválím tenčí pláty. Ty se pak budou péct kratší dobu, ale zase jimi krém prostoupí dříve.
Krému udělám dvojnásobné množství a zkusím ho připravit z hrubé mouky, ne z hladké. Přidám do něj i trochu medu.
Každou placku také potřu po upečení trochou vody, aby ještě změkla.
Medovník potřený krémem (kromě vršku a stran) zatížím hrncem plným vody a dám do lednice na den odpočinout. Dodělávat se bude až druhý den.
Tak uvidíme, jestli se povede i příště. Vám držím palce!
Zdroj: www.prozeny.cz
Foto: Petr Makovička