Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí medovník

 
Na čtyřpatrový domácí medovník potřebujete:
20 dkg másla
2 lžičky sody
4 lžíce mléka
40 dkg moučkového cukru
340 g medu
2 vejce
900 g hladké mouky
 
Na krém:
250 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
250 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
 
   Nejdřív si připravíme krém a potom těsto, protože se krém vaří a bude muset přece jen nějakou tu chvíli stydnout.
 

domaci-medovnik-02.jpg

   Do rendlíku vlijte mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte, dokud se směs nezačne vařit. Chvilku (opravdu asi jen tak dvě minutky) ji povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou. Tím je základ krému hotov.
 

domaci-medovnik-03.jpg

   Začněte připravovat těsto. Do většího hrnce nalijte vodu a připravte si lázeň, ve které budete vyšlehávat suroviny. Do mísy, kterou ponoříte do vodní lázně nebo dáte nad páru, přidávejte postupně máslo, sodu, mléko, cukr, med a vejce.
    Vezměte do ruky ruční šlehač, zapněte ho na nejvyšší výkon a šlehejte… šlehejte… šlehejte asi 15 minut.

domaci-medovnik-04.jpg

   Ve větší míse teplou medovou hmotu smíchejte s moukou. Lepší je vše nejdříve zamíchat vařečkou, pak až vyslat do akce vlastní ruce a těsto řádně propracovat. Ano, lepí se. Ale jen trochu, takže se to dá přežít!

domaci-medovnik-04b.jpg

Hotové hladké těsto rozdělte na 4 bochánky a nechte chvíli odpočinout. Poté si připravte 4 pečicí papíry o velikosti plechu (já jsem si vzal i svoji oblíbenou silikonovou podložku) a každý bochánek vyválejte na plát. Jak velký? To záleží na vás, ale dobrá pomůcka může být dno dortové formy nebo třeba talíř, který na těsto přiložíte a vše si odměříte.
 

domaci-medovnik-05.jpg

   Troubu vyhřejte na 170 stupňů a všechny čtyři placky v ní postupně (nebo v té horkovzdušné najednou) upečte. Je dobré je po celém povrchu propíchat vidličkou, aby se na nich nedělaly bubliny. Pečení by mělo trvat zhruba 5 až 7 minut, ale znáte to, každá (nebo každý…) trouba peče jinak.

domaci-medovnik-06.jpg

   Hned, jak máte upečené placky, je třeba rychle jednat! Na každou z nich položte váš „měřící kruh“ (tedy talíř nebo cokoli, co jste si zvolili) a nožem podle něj vyřízněte kýžený tvar. Odřezky nevyhazujte, ještě se budou hodit!
Jde se kompletovat
 

domaci-medovnik-07.jpg

Zatímco vám budou jednotlivé pláty stydnout, můžete dokončit krém. Připravenou kaši (to je ta, kterou jste dělali hned na začátku) postupně zašlehejte do směsi změklého másla, cukru a rumu.
   Pak už jen každý plát troškou krému namažte (je na místě šetřit nebo si připravte dvojnásobnou dávku krému) a naskládejte je na sebe. Odřezky namelte najemno na mlýnku a nasypte je do větší nízké mísy. Já (tele) jsem teď medovník potřel ze všech stran a rozemleté kousíčky na něj nasypal. Ale vy buďte chytřejší!

domaci-medovnik-08.jpg

Medovník nejprve pomažte krémem pouze ze stran (ne svrchu). Poté ho vezměte mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválejte. Poté ho položte zpět na místo, pomažte vrchní část a konečně zasypte i zbytkem medovníkové „strouhanky“. Nechte minimálně 24 hodin uležet a pak si jen slastně pochutnávejte!
 
Až ho budu dělat příště...
Když se budu do medovníku pouštět příště, zkusím ho udělat ještě lepší.
 Těsto rozdělím na více bochánků (asi 7 nebo 8) a rozválím tenčí pláty. Ty se pak budou péct kratší dobu, ale zase jimi krém prostoupí dříve.
 Krému udělám dvojnásobné množství a zkusím ho připravit z hrubé mouky, ne z hladké. Přidám do něj i trochu medu.
 Každou placku také potřu po upečení trochou vody, aby ještě změkla.
 Medovník potřený krémem (kromě vršku a stran) zatížím hrncem plným vody a dám do lednice na den odpočinout. Dodělávat se bude až druhý den.
Tak uvidíme, jestli se povede i příště. Vám držím palce!
 
Foto: Petr Makovička