Ovocná buchta
500g polohrubé mouky
100g cukru
100g másla
2 žloudky
¼ l mléka
droždí
špetka soli
Náplň
švestky (můžeme naložit přes noc do rumu)
mletý mák s cukrem
máslo na pomazání před pečením, moučkový cukr na posypání na závěr.
Mléko si ohřejeme, přidáme trochu cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Z těsta vyválíme plát silný asi půl centimetru a nakrájíme na obdélníky. Pláty poklademe švestkami tak, aby zůstaly volné okraje a švestky posypeme mákem.
Okraje založíme, napřed ty delší a pak ty kratší, při zakládání kratších stran trochu vytáhneme okraje do stran a založíme dospod.
Buchty přendáme na plech nebo pekáč (dobře vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem) a pomažeme rozpuštěným máslem. Zbytkem másla můžeme pokapat mák na švestkách a dáme péct do zlatova na cca 200 stupňů.
Po upečení posypeme moučkovým cukrem. Do buchet samozřejmě můžeme použít i jiné ovoce a posypat tvarohem nebo drobenkou.