Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

 Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout pod nahřátým kastrolem. Závin lze též oplést.

 

Plzeňský štrúdl
 
  • 30 dkg hladké mouky
  • půl kostky ztuženého tuku
  • vejce
  • 16 polévkových lžic piva
  • jablka
  • cukr
  • skořici
  • oříšky
  • rozinky
  • strouhaný perník (nebo strouhanku)
Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem. Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky. Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až třičtvrtě hodiny.
 
 
Babiččin štrúdl
 
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžíci octa
  • 1 dl teplé vody
  • 1 vejce a sádlo na potření
na náplň:
  • jablka rozkrájená na plátky
  • strouhanku (nebo rozdrcené piškoty)
  • skořici
  • rozinky
  • citronovou kůru
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.
Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka. Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
 
 
Závin z jogurtového těsta
 
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 bílý jogurt
  • jádra vlašských ořechů dle chuti
  • jablka
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.
 
 
Závin s ořechovo-jablečnou
 
náplní
 
  • 75 dkg hladké mouky
  • 35 dkg másla
  • 6 žloutků
  • 5 dkg medu
  • špetku soli
  • 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí
na náplň
  • Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
  • Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
  • Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
  • Přidáme ještě
    • 0,5 dl rumu,
    • špetku mleté skořice
    • a strouhanou citronovou kůru.
Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu. Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta. Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.
 
 
Pletený závin
 
  • 300 g hladké mouky
  • půl prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 100 g tuku
  • trošku vanilky
  • 1 vejce
  • asi 4 lžíce mléka
  • tuk na vymazání plechu
  • vejce na potření
na náplň
  • 400 g jablek
  • 50 g cukru
  • šťávu z půlky citronu
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm. Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou. Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.
 
 
Tažený závin
 
 
Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky. Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo. Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.
 
 
Smetanový štrúdl
 
  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg ztuženého tuku
  • 25 dkg smetany na šlehání
  • jablka
  • rozinky
  • sušené švestky
  • lískové a vlašské ořechy
  • vanilkový cukr
  • vejce na potření
  • skořici
  • strouhanku
Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto. Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.
 
 
Škvarkový závin
 
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g škvarků
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mléko
  • prášek do pečiva
  • citronovou kůru
  • jablka
  • 50 g rozinek
  • 2 hřebíčky
  • skořici
  • strouhanku
Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto. Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakr