Štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...
Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout pod nahřátým kastrolem. Závin lze též oplést.
Plzeňský štrúdl
- 30 dkg hladké mouky
- půl kostky ztuženého tuku
- vejce
- 16 polévkových lžic piva
- jablka
- cukr
- skořici
- oříšky
- rozinky
- strouhaný perník (nebo strouhanku)
Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem. Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky. Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až třičtvrtě hodiny.
Babiččin štrúdl
- 250 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžíci sádla
- 1 lžíci octa
- 1 dl teplé vody
- 1 vejce a sádlo na potření
na náplň:
- jablka rozkrájená na plátky
- strouhanku (nebo rozdrcené piškoty)
- skořici
- rozinky
- citronovou kůru
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.
Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka. Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
Závin z jogurtového těsta
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 bílý jogurt
- jádra vlašských ořechů dle chuti
- jablka
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.
Závin s ořechovo-jablečnou
náplní
- 75 dkg hladké mouky
- 35 dkg másla
- 6 žloutků
- 5 dkg medu
- špetku soli
- 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí
na náplň
- Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
- Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
- Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
- Přidáme ještě
- 0,5 dl rumu,
- špetku mleté skořice
- a strouhanou citronovou kůru.
Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu. Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta. Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.
Pletený závin
- 300 g hladké mouky
- půl prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 100 g tuku
- trošku vanilky
- 1 vejce
- asi 4 lžíce mléka
- tuk na vymazání plechu
- vejce na potření
na náplň
- 400 g jablek
- 50 g cukru
- šťávu z půlky citronu
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm. Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou. Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.
Tažený závin
Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky. Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo. Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.
Smetanový štrúdl
- 50 dkg hladké mouky
- 25 dkg ztuženého tuku
- 25 dkg smetany na šlehání
- jablka
- rozinky
- sušené švestky
- lískové a vlašské ořechy
- vanilkový cukr
- vejce na potření
- skořici
- strouhanku
Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto. Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.
Škvarkový závin
- 400 g hladké mouky
- 250 g škvarků
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- mléko
- prášek do pečiva
- citronovou kůru
- jablka
- 50 g rozinek
- 2 hřebíčky
- skořici
- strouhanku
Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto. Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakr