Vánočka
500g polohrubé mouky
120g cukru
120g tuku (másla)
3-4 žloutky + 1 vejce na potření
droždí
5g soli
250 ml smetany nebo mléka
citronová kůra, vanilka
30g rozinek, 30g pokrájených mandlí
Ohřejeme smetanu, přidáme trochu cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience, všechno dobře promícháme a necháme vykynout. Těsto je hutné a kyne déle.
Po vykynutí těsto rozdělíme na osm stejných dílů, ze kterých vyválíme osm stejných pramenů. Spodek upleteme ze čtyř pramenů, prostředek trochu promáčkneme, potřeme vajíčkem a přidáme další díl upletený ze tří pramenů. Poslední pramen rozdělíme na dvě části, ty spleteme dohromady, vršek vánočky opět trochu promáčkneme, potřeme vajíčkem a přidáme poslední část.
Celou vánočku potřeme vajíčkem, a pokud nám zbyly mandle, můžeme jimi vánočku posypat. Vánočku dáme péct do rozpálené trouby na 200 stupňů. Po patnácti minutách stáhneme na 150 stupňů a dopečeme do zlatova. Upečení raději zkontrolujeme propíchnutím špejlí.