Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka

4. 3. 2017

vanocka-06.jpg

500g polohrubé mouky

120g cukru

120g tuku (másla)

3-4 žloutky + 1 vejce na potření

droždí

5g soli

250 ml smetany nebo mléka

citronová kůra, vanilka

30g rozinek, 30g pokrájených mandlí

 

vanocka-01.jpg

   Ohřejeme smetanu, přidáme trochu cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience, všechno dobře promícháme a necháme vykynout. Těsto je hutné a kyne déle.

 

vanocka-02.jpg

   Po vykynutí těsto rozdělíme na osm stejných dílů, ze kterých vyválíme osm stejných pramenů. Spodek upleteme ze čtyř pramenů, prostředek trochu promáčkneme, potřeme vajíčkem a přidáme další díl upletený ze tří pramenů. Poslední pramen rozdělíme na dvě části, ty spleteme dohromady, vršek vánočky opět trochu promáčkneme, potřeme vajíčkem a přidáme poslední část.

 

vanocka-03.jpg

   Celou vánočku potřeme vajíčkem, a pokud nám zbyly mandle, můžeme jimi vánočku posypat. Vánočku dáme péct do rozpálené trouby na 200 stupňů. Po patnácti minutách stáhneme na 150 stupňů a dopečeme do zlatova. Upečení raději zkontrolujeme propíchnutím špejlí.

vanocka-04.jpg