Svíčková na smetaně
Zeleninu nastrouháme na hrubo, nebo nasekáme nožem, špek nařežeme na tenké nudličky, přidáme do nastrouhané zeleniny a vše promícháme. Druhá možnost je nakrájet špek na hranolky a maso prošpikovat. Před špikováním můžeme dát špek do mrazáku aby ztuhl a lépe pronikl do masa.
Když je maso měkké, vyndáme ho ze zeleniny, nakrájíme na plátky a dáme stranou. Dopečeme ho až druhý den před podáváním.
Zeleninu dáme na vařič, kde vysmahneme vodu, kterou jsme maso podlili a ze stěn pekáče stíráme to, co se nám zde napeklo.
Přidáme mouku a zeleninu zahustíme. Stále restujeme, aby zelenina i mouka dostala tmavou barvu a aby nám po přidání vody základ nezesvětlal.
Základ naředíme horkou vodou a propasírujeme do hrnce, ve kterém budem vařit omáčku. Kdo chce, může zeleninu rozmixovat.
Do propasírovaného základu přidáme dvě zakysané smetany a jednu smetanu ke šlehání. Za stálého míchání povaříme. Dosolíme dle chuti a hotovou omáčku necháme odležet do druhého dne.
Maso dopečeme a šťávu z masa vlijeme do omáčky.
Při servírování můžeme ozdobit citronem, brusinkami a přidat kopeček ušlehané smetany.