Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svíčková na smetaně

svickova_na_smetane_01.jpg

   Ingredience na naložení masa:
 
1 kg zadního hovězího (falešná svíčková)
10 dkg špeku
1 mrkev
1 větší cibule
1 celer
2 petržele
2 lžíce másla
Sůl
3 bobkové listy
8 - 10 kuliček jalovce
8 kuliček nového koření
20 kuliček pepře
  

svickova_na_smetane_02.jpg

   Zeleninu nastrouháme na hrubo, nebo nasekáme nožem, špek nařežeme na tenké nudličky, přidáme do nastrouhané zeleniny a vše promícháme. Druhá možnost je nakrájet špek na hranolky a maso prošpikovat. Před špikováním můžeme dát špek do mrazáku aby ztuhl a lépe pronikl do masa.

 

svickova_na_smetane_03.jpg

   Maso nasolíme a vložíme do zeleniny tak, aby bylo celé zakryté.
 

svickova_na_smetane_05.jpg

   K masu přidáme koření, pak vše zalijeme máslem, které si předem rozpustíme a podlijeme horkou vodou. Necháme na kuchyňské lince 3 – 4 hodiny, než dáme do lednice uležet na 2 - 4 dny.
 
   Na omáčku budeme potřebovat:
2 zakysané smetany
1 smetanu ke šlehání
Hladkou mouku
Sůl
 
   Na ozdobení:
Citron
Brusinky

 

svickova_na_smetane_05.jpg

   Naložené maso i se zeleninou podlijeme, dáme do trouby péct na 180°C a pomalu si připravíme smetany na omáčku.
 

svickova_na_smetane_06.jpg

   Když je maso měkké, vyndáme ho ze zeleniny, nakrájíme na plátky a dáme stranou. Dopečeme ho až druhý den před podáváním.

 

svickova_na_smetane_07.jpg

    Zeleninu dáme na vařič, kde vysmahneme vodu, kterou jsme maso podlili a ze stěn pekáče stíráme to, co se nám zde napeklo.

 

svickova_na_smetane_08.jpg

    Přidáme mouku a zeleninu zahustíme. Stále restujeme, aby zelenina i mouka dostala tmavou barvu a aby nám po přidání vody základ nezesvětlal.

 

svickova_na_smetane_09.jpg

    Základ naředíme horkou vodou a propasírujeme do hrnce, ve kterém budem vařit omáčku. Kdo chce, může zeleninu rozmixovat.

 

svickova_na_smetane_10.jpg

    Do propasírovaného základu přidáme dvě zakysané smetany a jednu smetanu ke šlehání. Za stálého míchání povaříme. Dosolíme dle chuti a hotovou omáčku necháme odležet do druhého dne.

 

svickova_na_smetane_11b.jpg

   Maso dopečeme a šťávu z masa vlijeme do omáčky.

 

svickova_na_smetane_12a.jpg

  Při servírování můžeme ozdobit citronem, brusinkami a přidat kopeček ušlehané smetany.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář