Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami
4 lžíce másla
4 jarní cibulky
4 brambory
Sůl, pepř
800 g mraženého hrášku
2 lžíce octa
8 vajec
4 ředkvičky
Majoránka nebo oregano
150 g pančety nebo anglické slaniny
V hrnci na másle zpěníme jarní cibulku – cca 2 minuty. Přidáme brambory nakrájené na kostky a zalijeme 1,6 l vroucí vody nebo vývaru. Osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory hotové. Přidáme hrášek a povaříme ještě 4 minuty.
Polévku rozmixujeme ponorným mixerem.
V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme, opepříme a přidáme ocet. Zamícháme a do středu víru necháme sklouznout vejce rozklepnuté do misky. Po 3 – 4 minutách vejce vyjmeme děrovanou naběračkou.
Horkou polévku nalijeme na talíř, posypeme ředkvičkami nakrájenými na tenké plátky. Doprostřed dáme ztracené vejce a ozdobíme lístky majoránky nebo oregana. Na závěr přidáme pančetu nebo anglickou slaninu, kterou jsme předem osmahli na pánvi do křupava.