Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kulajda

50 g másla kulajda.jpg
40 g hladké mouky
voda, ocet
bobkový list
kmín
sůl, houby
4 vejce
200 ml zakysané smetany
250 g vařených brambor
čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, estragon, kopr, libeček ...) 


Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, kmín, sůl a povaříme asi 15 minut. Potom zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Nakonec do polévky přidáme trochu octa a opatrně sázíme celá vejce, tak aby se „nerozeběhla". Necháme ji přiklopenou pokličkou, dokud bílky neztuhnou. Před podáváním posypeme jemně nasekanými bylinkami podle vlastní chuti a výběru. Polévku podáváme s vařenými bramborami nebo také s chlebem.