Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chléb

12. 3. 2011

 

Obyčejný chléb se zrníčky
Ingredience
4 dl vody, 2 lžíce octa, 3 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 400 g pšeničné mouky hladké, 100 g celozrnné žitné mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce dýňových a slunečnicových semínek, lžíce pšeničných otrub, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Zapneme program Celozrnný, bochník velký, kůrka střední. Po upečení vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce vychladnout. Mouku špaldovou lze nahradit pšeničnou moukou celozrnnou, pšeničné otruby nejsou povinné (ovšem chléb je po nich jemnější), semínka můžeme namíchat i v jiných poměrech dle své chuti.
 
Bílý sýrový chléb
Ingredience
100 ml mléka, 100 ml vody, 1 vejce, 30 g másla, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 125 g sýru cottage, 500 g pšeničné mouky hladké polosvětlé (nebo obyčejné světlé), 1 lžička sušeného droždí
Postup
Všechny suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny.
Zapneme program na toustový chléb, malý bochník, barva kůrky střední.
Po upečení chleba vyklopíme, zabalíme do utěrky a na mřížce necháme vychladnout.
 
Bílý toustový chléb
Ingredience
320 ml vody nebo nízkotučného mléka, 500 g pšeničné mouky polohrubé, 30 g solamylu, 40 g hery, 1 lžička soli, 1/2 lžičky tekutého medu, 20 g čerstvých kvasnic nebo 1 lžička sušených
Postup
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme.
Program: toustový-světlý
 
Celozrnný mňam chlebík
Ingredience
350 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžičky chlebového koření nebo kmínu, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 100 g hladké mouky, 200 g celozrnné žitné mouky, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička droždí, slunečnicová a sezamová semínka dle chuti, vrchovatá lžíce pšeničných otrub
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme. Po zapípání přidáme semínka.
Program: základní-velký-střední kůr
 
Celozrnný pšeničný bochník
Ingredience
400 ml vody, 1 tableta celaskonu 200 mg, 600g pšeničné celozrnné mouky, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička sušeného droždí, 1/2 lžičky anýzu, 1 lžička drceného kmínu, semínka podle chuti
Postup
Suroviny vložíme do pekárny,semínka až po zvukovém signálu.
Program - celozrnný - malý - kůrka střední
 
Celozrnný semínkový chlebík
Ingredience
400 ml pitné vody, 1 tableta celaskonu 200mg, 500g pšeničné celozrnné mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička drceného fenyklu, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí, po 1 lžíci opražených semen slunečnice, sezamu, lnu a dýně, 1 lžíce žitných klíčků
Postup
Suroviny vložíme do pekárny,semínka až po zapípání.
Program - celozrnný - malý - střední kůrka
 
Celozrnný toustový chléb
Ingredience
350 ml vody, 60 g rozpuštěné hery, 350 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky, 150 g pšeničné mouky polohrubé, 1/4 lžičky drceného fenyklu (nemusí být), 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 20 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme.
Program: toustový-světlý
 
Cibulový se slaninou
Ingredience
1 velká cibule, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 150 g bílého jogurtu, 125 ml vody, 125 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky cukru, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji společně osmažíme dozlatova. Necháme vychladnout.
Do nádoby pekárny nalijeme vodu, mléko a jogurt. Přidáme cukr, sůl a zasypeme moukou. Na povrch mouky nasypeme do důlku droždí, do rohu nádoby dáme kmín. 
Zapneme program Klasik - velký - střední kůrka. Po zvukovém signálu přidáme usmaženou cibulku se slaninou
 
Dietní suchary
Ingredience
200 ml nízkotučného mléka, 100 ml vody, 30 g rozpuštěného másla nebo oleje, 1 lžička soli, 500 g hladké mouky, 20 g čerstvých kvasnic, 1 lžička medu
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme pogram Sprint. Hotový bochník zabalíme do utěrky a na mřížce necháme vychladnout. Můžeme ho použít jako dietní toustový chléb nebo z něj vyrobit suchary: druhý den ho nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm, rozložíme na plech a sušíme v troubě při 140°C asi 45 minut. Skladujeme v uzavřené nádobě.
 
Domácí chleba podle babičky Evy
Ingredience
50 g celozrnné mouky, 150 g žitné mouky, 360 g hladké pšeničné mouky, 350 ml vody, 2 lžičky cukru, 1,5 lžičky sušeného mléka, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky octa, 2 lžičky olivového oleje, 2,5 lžičky semínek, 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme do pekárny, semínka až po zvukovém signálu. Po vytažení míchadel těsto uhladíme, potřeme vodou a posypeme kmínem.
Program - sprint.
 
Česnekový chléb
Ingredience
300 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 250 g hladké mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, 1 lžička kmínu, 1 lžíce otrub, 1 lžička sušeného droždí, 5 - 6 rozmačkaných stroužků česneku, 2 lžíce dýňových semen
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Celozrnný - střední kůrka - malý. Semena a česnek dáme až po zvukovém signálu
 
Grahamový chléb se semínky
Ingredience
300 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 150 g pšeničné mouky hladké světlé (nebo polosvětlé), 350 g mouky grahamové mouky, 1 lžička sušeného droždí
po zapípání: 1 vrchovatá lžíce pšeničných otrub, 1 vrchovatá lžíce pšeničných klíčků, po 1 lžíci sezamového, slunečnicového a dýňového semínka, 1 lžička kmínu
Postup
Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí. 
Program: klasik - malý - střední kůrka
 
Grahamový s rozmarýnem
Ingredience
400 ml podmáslí, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 160 g chlebové žitné mouky, 140 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g grahamové mouky, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička drceného kmínu, 3 lžičky posekaného čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce sezamových semínek
Postup
Všechny suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Celozrnný - velký - střední kůrka. Semínka přidáme až po zvukovém signálu.
 
Grahamový se sojovou moukou
Ingredience
400 ml vody nebo mléka (dala jsem půl na půl), 2,5 lžičky soli, 250 g hladké pšeničné mouky, 300 g grahamové mouky, 50 g sojové mouky, 1,5 lžičky sušených kvasnic, 75 g semínek (slunečnice, len, sezam, kmín,...)
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Klasik - tmavá kůrka - velký. Semínka přidáme po zvukovém signálu. Po vytažení chleba z pekárny ho na hodinu zabalíme do vlhké utěrky, pak do suché.
 
Chléb s česnekem
Ingredience
300 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička celého kmínu, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do pekárny a zapneme program klasik - velikost malý - kůrka střední. Celý kmín můžeme vložit hned nebo až po zvukovém signálu.
 
Chléb s ovesnými vločkami
Ingredience
350 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g grahamové mouky, 1 lžička celého kmínu, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného droždí
po zvukovém signálu: 2 lžíce ovesných vloček, 2 lžíce pšeničných otrub, 1 lžíce lněného semínka
Postup
Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do pekárny a zapneme program Klasik - malý - střední kůrka.
 
Chléb skoro jako Šumava
Ingredience
380 ml vody, 1,5 lžíce jablečného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky cukru, 3 lžičky soli, 360 g hladké mouky pšeničné, 140 g žitné mouky, 75 g celozrnné žitné mouky, 75 g celozrnné pšeničné mouky, lžíce kmínu, 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme.
Program: klasik-velký-střední kůrka
 
Chléb Vysočina
Ingredience
350 ml vody, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 100 g celozrnné žitné mouky, 100 g grahamové mouky, 300 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 lžičky sušeného droždí
60 g salámu vysočina
Postup
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, salám nakrájený na kostičky až po zvukovém signálu. 
Program: sprint
 
Chlebík pro zdraví
Ingredience
400 ml podmáslí, 50 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce olivového oleje, 200 g žitné chlebové mouky, 100 g grahamové mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 1,5 lžičky sušeného droždí, 2 lžíce slunečnicových semen, 2 lžíce dýňových semen, 1 lžíce semen lnu zlatého, 1 lžíce semen lnu hnědého, 2 lžičky kmínu, pšeničné otruby dle potřeby
Postup
Do nádoby pekárny nalijeme podmáslí, kelímek od podmáslí vypláchneme trochou vody a přilijeme do nádoby. Přidáme sůl, cukr, olej, zasypeme moukou a na ni dáme droždí. Zapneme program Celozrnný - velký - střední kůrka. Až začne pekárna míchat, chvíli počkáme a pak podle potřeby postupně přisypáváme otruby, až těsto přestane být lepivé. Po zvukovém signálu přidáme semínka.
 
Jednoduchý hrnkový chléb
Ingredience
1 hrnek = 1 odměrka přiložená k pekárně = 200 ml
2 hrnky vody, 2,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 3 hrnky hladké pšeničné mouky, 2 hrnky žitné chlebové mouky, 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do pekárny a zapneme program klasik - velký - světlá kůrka.
Po upečení necháme chléb vychladnout zabalený v utěrce.
 
Jemný grahamový chléb
Ingredience
350 ml vody, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 300 g hladké mouky, 100 g žitné celozrnné mouky, 100 g grahamové mouky, 1 lžička kmínu, 1 lžíce sušeného mléka, 1 lžička sušených kvasnic
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Klasik - kůrka světlá - malý.
 
Jurův podmáslo-jogurtový chléb
Ingredience
300 ml podmáslí, 150g bílého jogurtu, 25g másla nebo margarinu, 400g polohrubé mouky, 100g špaldové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme do pekárny.
Program: klasik - tmavá kůrka - malý
 
Kokosový chlebík
Ingredience
330 ml vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 15 g změklého másla, 1 lžíce cukru, 55 g strouhaného kokosu, 1 lžička vanilkové tresti, 450 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme. program: klasik - malý - kůrka střední
Velmi dobrý s marmeládou, ale chutná i samotný.
 
Lúčenecký bílý chléb
Ingredience
Na pařené předtěsto:200 g pšeničné mouky hrubé, 300 ml vroucí vody
Na kynuté těsto:150 ml vody, 300 g pšeničné mouky hladké, drcený kmín nebo fenykl, 2 lžičky soli, 20 g čerstvých kvasnic, 1/2 lžičky tekutého medu
Postup
Na dno formy s nasazenými míchadly nasypeme hrubou mouku. pomalu zaléváme vařící vodou a zlehka promícháváme tak, aby se voda dostala co nejvíce k mouce. Vzniklou houbovitou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. Prochladlé pařené těsto přelijeme asi 150 ml studené vody, zasypeme hladkou moukou a kořením. Do jednoho rohu formy dáme sůl. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice a zakápneme medem.
Program: klasik-malý-kůrka světlá nebo střední
 
Obyčejný hrnkový chleba
Ingredience
2 hrnky vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 3 hrnky pšeničné mouky hladké nebo 2 hrnky hladké a 1 hrnek celozrnné, 2 hrnky žitné mouky chlebové, 1 lžička sušeného droždí
1 hrnek = 200 ml
Postup
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme.
Program: klasik-velký-střední kůrka
 
Pivní chléb
Ingredience
250 ml světlého piva (10°), 5 lžic vody, 2 lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, 350 g pšeničné mouky hladké, 150 g grahamové mouky (nebo špaldové či celozrnné), 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušených kvasnic
Postup
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Klasik - střední kůrka - malý.
 
Pizza chléb
Ingredience
těsto: 280 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 480 g hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
náplň: kečup, česnek, pizza koření, salám nebo šunka, tvrdý sýr
olej na potření, grilovací koření na posypání
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Vykynuté těsto vyndáme a na vále rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na obdélník stejně široký jako je dlouhá nádoba pekárny. Rozválené těsto potřeme kečupem, posypeme kořením, posekaným česnekem, poklademe plátky salámu nebo šunky, posypeme strouhaným sýrem a smotáme do rolády. Obě rolády vložíme vedle sebe do pekárny, potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Zapneme program Pečení, po dvou minutách vypneme a necháme 15 minut kynout - neotvírat ! Pak znovu zapneme program Pečení a chléb upečeme.
 
Podmáslový špaldovo-žitný chléb
Ingredience
400 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 200 g žitné chlebové mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí, 2 lžíce pšeničných klíčků, 2 lžíce slunečnicových semínek
Postup
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Klasik - velikost malá - kůrka střední. Klíčky a slunečnici přidáme až po zvukovém signálu.
 
Pšenično-žitný celozrnný bochník
Ingredience
350 ml vody, 1 rozdrcená tableta Celaskonu 200 mg, 400 g špaldové nebo pšeničné mouky celozrnné, 200 g žitné mouky celozrnné nebo chlebové, 1/4 lžičky tekutého medu, 2 lžičky soli, 1 lžička sušeného droždí, 1 1/2 lžičky kmínu, špetka drceného fenyklu
Postup
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme program celozrnný - malý - střední kůrka.
 
Pšenično-žitný chleba
Ingredience
400 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 200 g žitné chlebové mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička celého kmínu, 1 lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky chlebového koření, 1 a 1/4 lžičky sušených kvasnic
po zvukovém signálu: 1 lžíce pšeničných otrub, 1 lžíce dýňových semen, 1 lžíce slunečnicových semínek
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Celozrnný - malý - střední kůrka. Pokud máme rádi pěkně vypečenou kůrčičku, po zvukovém signálu při ukončení programu můžeme ještě na 10 minut zapnout program pečení.
 
Rychlý česnekový chléb
Ingredience
270 ml horké vody, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 450 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 5 velkých stroužků česneku (rozmačat nebo nakrájet na kousíčky), 2 lžičky sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a pečeme na program Sprint.
 
Rychlý chléb s bramborovou kaší
Ingredience
350 ml vody, 1,5 lžičky cukru, 2,5 lžičky soli, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 260 g hladké mouky, 250 g chlebové žitné mouky, 2 vrchovaté lžíce sušené bramborové kaše, 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Sprint.
 
Rychlý pšenično-žitný chléb
Ingredience
350 ml mléka (nebo půl na půl voda s mlékem), 2,5 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, 200 g chlebové mouky pšeničné, 200 g chlebové mouky žitné, 100 g grahamové mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce semínek dle chuti (sezam, slunečnice, dýně,...)
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Sprint. Kmín a semínka přidáme po zvukovém signálu.
 
Rychlý žitný chléb
Ingredience
260 ml vody, 100 ml mléka, 3 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 240 g celozrnné žitné mouky, 300 g hladké mouky, 1/2 uvařené brambory, 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Sprint. Po zvukovém signálu můžeme přidat 2 lžíce semínek (dýně, sezam, len,...).
Protože mám radši chléb více propečený, po ukončení programu zapnu ještě asi na 10 - 15 minut program Pečení.
 
Špaldový celozrnný bochník
Ingredience
400 ml vody, 1 rozdrcená tableta Celaskonu 200 mg, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 600 g špaldové celozrnné mouky, 20 g čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí, 2 lžičky kmínu (dávám 1 lžičku celého a 1 lžičku drceného), semínka podle chuti(sezam, slunečnice, dýně,...)
Postup
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Celozrnný - velký - kůrka střední. Semínka přidáme až po zvukovém signálu.
 
Špaldový jogurtový chléb
Ingredience
250 ml vody, 150 g bílého jogurtu, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 250 g hladké mouky, 250 g špadlové celozrnné mouky jemně mleté, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička sušeného droždí, hrst semínek dle chuti (dýně, sezam, slunečnice, kmín, len, otruby,...)
Postup
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Klasik - velký - kůrka střední.
 
Špaldový ořechovo-rozinkový chléb
Ingredience
280 ml vody, 30g másla, 1 lžíce medu, 1/2lžičky soli, 500g špaldové celozrnné mouky, 1/2lžičky skořice, 1 lžička sušeného droždí, 80g nahrubo nasekaných ořechů, 70g rozinek
Postup
Suroviny vložíme do pekárny,ořechy a rozinky až po zapípání.
Program - klasik - malý - světlý
 
Špaldový podmáslový chléb
Ingredience
400 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce olivového oleje, 160 g pšeničné mouky celozrnné, 200 g špaldové mouky, 140 g chlebové žitné mouky, 1 lžička kmínu nebo chlebového koření, 1 lžička sušeného droždí, 60 g zrníček (slunečnice, sezam, pšeničné otruby, pšeničné klíčky,...)
Postup
Suroviny (bez semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Po zaznění zvukového signálu přidáme zrníčka.
Program: celozrnný-malý-střední kůrka
Podmáslí lze nahradit vodou.
 
Šumava - chléb
Ingredience
150 ml vody, 230 ml podmáslí, 1,5 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1,5 lžičky cukru, 3,5 lžičky soli, 70 g celozrnné pšeničné mouky, 300 g hladké mouky, 280 g žitné chlebové mouky, 0,5 lžíce celého kmínu, 0,5 lžíce drceného kmínu, 0,5 lžičky chlebového koření, 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Klasik - velký - kůrka střední.
 
Toustový chléb
Ingredience
200 ml mléka, 100 ml vody, 1 malé vejce, 25 g rozpuštěného másla, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do nádoby pekárny a zapneme program Sendvič (French), malý, kůrka světlá.
 
Tříhrnkový chléb se semínky
Ingredience
300 ml vody, 1 hrnek (1/4 l) celozrnné pšeničné jemně mleté mouky, 1 hrnek celozrnné žitné mouky, 1 hrnek obyčejné hladké mouky, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 tabletka celaskonu 100mg, 1 lžička sušeného droždí
po zapípání: 1 lžíce pšeničných klíčků, 1 lžíce pšeničných otrub, 3 lžíce slunečnicových semínek, 3 lžíce lněných nebo sezamových semínek, 1 lžička kmínu
Postup
Program: celozrnný - malý - střední kůrka