Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady a tipy 2

1. Solnička a pepřenka
Solnička a pepřenka se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik zrnek rýže a do pepřenky zrnko hrachu.
 
2. Formičky 
Proč používat formičky na pečení jen jednou za rok na Vánoce? Můžete je používat po celý rok  k vykrajování salámu a chleba a dělat pěkné obložené chlebíčky. A když jsme u těch chlebíčku, vydrží vám déle čerstvé, když na ně položíte salátový list, zabalíte je do alobalu a dáte do lednice.
 
3. Zavařovací sklenice 
Sklenice se zavařeninami půjdou snadno otevřít, pokud je ponoříte i s víčkem do horké vody. Po chvíli půjde s víčkem snadno otočit.
 
4. Trojobal 
Místo klasické přípravy trojobalu použijeme tentokrát igelitové pytlíky, do každého zvlášť dáme strouhanku, vejce
 a mouku. Pak obalujeme tak, že každou věc hodíme do pytlíku a protřepeme. Hodí se hlavně na menší suroviny -květák, žampióny. Budou tak dokonale obalené a my nebudeme mít upatlané ruce.
 
5. Sklenice
Než nalijete horký nápoj do sklenice, vložte předtím do ní nerezovou lžičku, sklenice pak nepraskne.
 
6. Bezproblémové pečení 
Aby trouba nepřipalovala pokrmy
 zespodu, dejte na dno trouby plech a na něj nasypte tři hrstky soli. Na plech se solí pak položte samotný plech s buchtami či masem. Jestliže trouba připaluje seshora, položte na její dno kastrůlek s vodou.
 
7. Uskladnění cibule 
Aby cibule při delším skladování nezačala
 klíčit, vložíme do nádoby, ve které ji skladujeme, krajíček tvrdého chleba nebo jednu housku.
 
8. Sušené houby 
Při uskladňování sušených hub k nim přidáme pár kuliček celého pepře, nebudou se tak kazit.
 
9. Sušené houby 
Vydrží nám čerstvé několik dnů, když je očistíme, opláchneme ve studené vodě, obalíme v mouce a pokapeme citronovou šťávou. Pak je vložíme do nádoby s dírkami a víčkem a uložíme do spodní části ledničky nebo spíže.
 
10. Mrkev a křen 
Mrkev a křen, které si chceme uchovat pro zimní období, uskladňujeme tak, že je uložíme do chladného sklepa do bedýnky nebo krabice a zasypeme vlhkým pískem.
 
11. Rajčatový protlak 
Nespotřebovaný rajčatový protlak uchováme tak, že ho dáme do sklenice, posypeme solí, zalijeme rostlinným olejem
 a dáme do lednice. Prodloužíme jeho trvanlivost a uchráníme ho tak před plísní.
 
12. Zelené natě 
Zelené bylinky jako pažitku a petrželka pokrájíme najemno, vložíme do tvořítek na led a zalijeme vodu. Pak je dáme do mrazničky, kde nám vydrží dlouho dobu a budou lehce připravené k použití.
 
13. Místo váhy postačí lžíce 
Pokud nemáte po ruce váhu, stačí vám obyčejná lžíce, kterou si můžete odměřit potřebné množství:
 
KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce
 
mléko    KL=5g, PL=20g
olej       KL=8g, PL=25g
kečup    KL=8g, PL=20g
máslo    KL=8g, PL=25g
mouka   KL=6g, PL=22g
cukr      KL=5g, PL=20g
sůl        KL=5g, PL=20g
voda     KL=5g, PL=18g
ocet      KL=5g, PL=15g
 
14. Květák 
Aby květák při vaření nevydával nepříjemný zápach, přidáme k němu do osolené vody několik kapek citronové šťávy.
 
15. Zelí 
Jak zmírnit stejný problém při vaření zelí? Jednoduše, přidejte k němu pár vlašských ořechů.
 
16. Nádobí po rybě
Abychom z nádobí po vaření ryb odstranili zápach, omyjeme ho a vytřeme citronem nebo kávovou sedlinou. Lze v něm povařit i trochu čaje.
 
17. Smažení 
Zápachu po smažení jídel se zbavíme, když na dno rozpálené nádoby nasypeme trochu mleté kávy.
 
18. Alobal 
Alobal pohlcuje pachy a tak ho něj balíme potraviny, které jsou aromatické, a které by v lednici jinak zapáchaly.
 
19. Zápach z cibule 
Pokud sníme cibuli a chceme zmírnit zápach z úst, vypijeme trochu mléka. Z rukou odstraníme pach cibule, když si je opláchneme octovou vodou.
 
20. Pachy v lednici 
Především jím předcházíme pravidelnou údržbou lednice -celý vnitřek pečlivě umýváme vodou s octem. Můžeme také do lednice umístit talířek, na který nasypeme sáček prášku do pečiva, který pohlcuje pachy, měníme ho po dvou týdnech.
 
21. Mléko 
Pokud nechcete, aby nám při vaření mléko přeteklo, pomažte okraj hrnce
 změklým máslem nebo margarinem.
 
22. Krupičná kaše 
Předejít žmolkům, které se mohou vyskytnout při vaření krupičné kaše můžeme tak, že krupici nejdřív namočíme do mléka a necháme 15 minut stát. Před začátkem vaření pak přilijeme zbytek mléka a za stálého míchání uvaříme. Nebudou v ní žmolky a také bude rychleji uvařená.
 
23. Pevná šlehačka 
Pevnou šlehačku získáme tak, že šleháme smetanou pořádně vychlazenou. Pak bude dobře držet tvar a bude pevná.
 
24. Tvaroh
Aby tvarohová náplň nevytékala při pečení z koláčů a buchet, zahustíme tvaroh jemnou krupicí nebo kukuřičnou kaší.
 
25. Korání sýra 
Aby nám sýr brzy neokoral, potřeme jeho okraje jedlým olejem. Také strouhání měkčího sýra na struhadle si usnadníme, pokud ho potřeme olejem.
 
26. Krájení tvrdého sýra 
Tvrdý sýr se bude lépe krájet, když nůž napřed nahřejeme. Použít můžeme také škrabku na brambory, získáme tak tenké plátky.
 
27. Aroma sýru 
Pokud si chceme pochutnat na aromatickém sýru, před podáváním ho vyndáme asi jednu hodinu před jídlem, protože aromatické složky se rozvinou až při vyšší teplotě.
 
28. Vejce 
Jak poznáme, že je vejce čerstvé? Ponoříme ho do slané vody- čerstvé klesne ke dnu, týden staré vajíčko se bude vznášet a plavat, pokud se vejce neponoří, je velice staré a raději ho vyhodíme. Staré vejce poznáme i po rozklepnutí -čerstvý bíle pevně obklopuje žloutek, čím je starší, tím řidší je bílek.
 
29. Čím nahradit vejce? 
Místo klasického trojobalu lze použít místo vejce kašičku ze škrobové moučky a mléka. Jako pojidlo do mletých mas
 stačí navlhčená sójová mouka a při pečení koláčů můžeme vejce na potření povrchu nahradit kyselém mlékem nebo smetanou rozšlehanou s práškovým cukrem.
 
30. Syrová-vařená 
Jak poznáte syrová vejce od vařených? Stačí roztočit vajíčko na tvrdé podložce, uvařené se bude točit rychle, syrové pomalu a brzy se zastaví.
 
31. Prasklá vejce 
I prasklé vejce lze uvařit. Dáme ho do cedníku a pak držíme chvíli nad párou. Vrchní vrstva bílku ztuhne a pak už vejce můžeme klasicky dovařit ve vodě.
 
32. Vejce z lednice 
Když chceme vařit vejce, nejdříve je vyjmeme z lednice a necháme stát v pokojové teplotě asi půl hodiny. Velký rozdíl teploty by totiž mohl způsobit prasknutí vejce při vaření. Při vaření vejce vkládáme vždy do studené vody.
 
33. Sníh z bílků 
Sníh z bílků půjde dobře ušlehat, když do něj přidáme trochu citronové šťávy.
 
34. Žloutek 
Pokud si chceme nějakou dobu uchovat vaječný žloutek, dáme ho do skleničky, zalijeme studenou vodou nebo mlékem a dáme ho do lednice. Stejně tak můžeme žloutek přelít trochou rostlinného oleje.
 
35. Vajíčka v polévce
Pokud nechceme, aby se nám vajíčka v polévce srazila, rozšleháme je nejdříve zvlášť s trochou vody nebo mléka
 a až pak je vlijeme do vařící polévky.
 
36. Barevná polévka 
Polévka získá hezkou barvu, když do ní přidáme nastrouhanou a na másle osmaženou mrkev.
 
37. Tučná polévka 
Pokud nechceme, aby byla polévka příliš tučná, stačí, když na povrch položíme savý papír nebo ubrousek a tím tuk odsajeme. Tento postup můžeme opakovat.
 
38. Přesolená polévka 
Přehnali jste to se solí a teď je polévka příliš slaná? Zachránit to může brambora přidaná k polévce nebo rozkvedlané vejce či troška mléka.
 
39. Pečící fólie 
Při jejím použití není již třeba žádný tuk, protože se maso připravuje ve vlastní šťávě. Jídlo tak bude zdravější, a protože se chutě vzájemně propojí, tak také chutnější.
 
40. Ohřívání omáček
Omáčky ohříváme ve vodní lázni  (tedy v hrnci vloženém do dalšího hrnce s vroucí vodou) a ne přímo na plotýnce, nebude se tak připalovat.
 
41. Špízy 
Rádi si pochutnáváte na špízech? A víte, že když jehlice před napichováním masa potřete olejem, půjde pak hotové maso krásně stáhnout.
 
42. Rozmrazování masa
Při rozmrazování masa z mrazáku ho nejprve přendáme na pár hodin do ledničky. Pokud bychom ho nechali zprudka rozmrazit v troubě nebo na sporáku, pustilo by hned šťávu a nakonec by bylo velmi suché.
 
43. Smažení masa 
Jestliže při smažení jídel přidáme na pánev s olejem pár koleček mrkve nebo brambor, nebude se jídlo připalovat.
 
44. Příprava masa 
Hovězí maso potřené před jeho přípravou směsí oleje a koňaku získá křehkost i lepší chuť. Pokud vaříme hovězí maso, přidáme do vody sklenku brandy. Maso tak dřív změkne a budeme mít i silnější vývar.
 
45. Bílek v trojobale 
Když po obalení řízků v mouce, vejci a strouhance je ještě smočíme do rozšlehaného bílku, pak bude strouhanka lépe držet a smažené jídlo nenasákne tolik tukem. Strouhanku lze také před použitím navlhčit vodou, nebude brát při smažení tolik tuku a kůrka bude křupavější.
 
46. Pěkná kůrčička 
Krásnou zlatou kůrčičku dosáhnete tak, že drůběž před vložením do trouby potřeme šlehačkou, nebo poprášíme lehce moučkovým cukrem. Stejný účinek bude, když maso před dopečením polijeme studeným pivem.
 
47. Kapr bez zápachu 
Bahnitého zápachu, který může kapr vydávat, se zbavíme tím, že připravené porce namočíme před přípravou na několik hodin do misky s mlékem.
 
48. Lepší chuť 
Ryba bude lépe chutnat, když je před smažením na pánvi potřeme směsí rozšlehaného vajíčka, solamylu a pár kapkami citronové šťávy.
 
49. Hlávkový salát
Pokud nám hlávkový salát trochu zvadne, stačí ho postříkat studenou vodou, zabalit do utěrky a dát na hodinku do lednice, bude pak opět jako čerstvý.
 
50. Citrusy 
Citrusy půjdou snadněji oloupat a budou mít více šťávy, když je předtím vložíte na chvíli do horké vody.
 
51. Dozrávání ovoce 
Nedostatečně vyzrálé kiwi vložíme do mikrotenového sáčku spolu s jablkem a necháme ho ve tmě dojít. Nezralé broskve dáme do krabice, přikryjeme je novinami a dáme na tmavé místo, brzy pak dozrají.
 
52. Fíky 
Aby fíky změkly a byly vláčné, dáme je na chvíli do sítka nad hrnec s vařící vodou, ze kterého stoupá pára. Můžeme je také na chvíli vložit do vyhřáté trouby.
 
53. Citrony 
Z citronů můžeme vymačkat šťávu, najít ji do tvořítka na led a dolít vodou. Když pak budeme do čaje potřebovat citron, budeme ho mít hned při ruce a také díky tomu, že citron  bude studený, dřív se nám i ochladí čaj a můžeme ho dřív začít pít.
 
54. Louskání ořechů 
Ořechy půjdou lépe louskat, když je dáme na noc do lednice nebo naopak když je vložíme do misky, kterou zalijeme vaříme vodou a necháme pod pokličkou půl hodiny odležet.
 
55. Jablka 
oloupaná nebo rozkrojená jablka rychle zhnědnou, tomu ale zabráníme, když je pokapeme citronovou šťávou. Pokud máme jablka, která jsou seschlá, můžeme jejich čerstvost obnovit tak, že je ponoříme na několik minut do horké vody.
 
56. Těstoviny 
Těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství vody (půl kila těstovin na čtyři litry vody), aby se neslepily (z tohoto důvodu můžeme také přidat do vody trochu oleje). Jak zaručeněpoznáte, že jsou těstoviny uvařené? Když jednu těstovinu vytáhnete, hodíte ji na kachličky a ta se k ní přilepí, je správně uvařená. Již hotové těstoviny ohříváme tak, že je dáme do sítka a to položíme nad páru ucházející z hrnce s vařící vodou.
 
57. Bábovka 
Formu na bábovku můžeme nejenom vymazat tukem, ale místo vysypání moukou či strouhankou můžeme k tomuto účelu použít najemno rozemleté oříšky. Bábovka se tak nepřichytí při vyklápění k formě, navíc bude mít velmi chutný povrch. Další trik na to, aby šla bábovka vyklopit, je tento: předtím, než budete formu vysypávat mouku, postavte na chvíli formu vymazanou tukem do lednice. Tuk ztuhne, nepromísí se s moukou a bábovka půjde dobře vyklopit. Aby se bábovka nepřipalovala zespodu, posypte dno formy dětskou krupičkou.
 
58. Koláče 
Ovocné koláče nebudou vlhké, když těsto na koláč nejprve předpečeme několik minut v troubě, povrch potřeme rozšlehaným bílkem a pak až poklademe ovocem a dopečeme.
 
59. Drobenka 
Drobenku na koláče můžeme vylepšit tak, že do ní přidáme trochu strouhaného kokosu.
 
60. Hrozinky 
Hrozinky a ovoce se nám nebudou v těstě propadat, když je předem trochu obalíme v mouce.
 
61. Starší koláče 
Starší koláče potřeme vlažným mlékem a dáme na několik minut do vyhřáté trouby. Budou pak chutnat jako čerstvé.
 
62. Starší pečivo
Pečivo ze včerejšího dne pokropíme trochou vody, zabalíme do alobalu a dáme do vyhřáté trouby na deset minut. Bude pak chutnat jako čerstvě upečené. Starší chleba nebo rohlíky se dají ale využít i jinak. Můžeme je nakrájet na drobné hranolky, opéct na olivovém oleji s česnekem a pak je přidávat do zeleninových salátů nebo do polévky.
 
63. Palačinky 
Palačinky budou mít jemnou chuť, když do těsta místo mléka použijeme podmáslí.
 
64. Maková nádivka 
Pokud chcete použít při pečení makovou nádivku, ale nemáte mlýnek na mák, nevadí. Dejte mák do hrnce, přidejte cukr nebo med, přelijte mlékem a uvařte kaši, nechte vychladnout a pak rozmixujte v mixéru.
 
65. Houskové knedlíky 
Není nad domácí houskové knedlíky. Aby vám nepopraskaly, tvarujte těsto mokrýma rukama a do vroucí vody přidejte lžíci hladké mouky.
 
66. Švestkové knedlíky 
Pokud při přípravě švestkových knedlíků používáte švestky vypeckované, můžete je místo pecky nadít rozinkami, budou lépe držet tvar a skvěle si pochutnáte.
 
67. Ovocné knedlíky 
Ovoce předtím, než jím naplníte knedlík, obalte v hladké mouce. Ovoce se nebude lepit a propadat do těsta.
 
68. Třené těsto 
Koláče připravované z třeného těsta se dají vylepšit tak, že polovinu másla nahradíte tvarohem. Těsto bude výtečně chutnat, bude křehké a méně kalorické.
 
69. Lískové těsto 
Lískové těsto se při rozvalování nebude lepit na váleček, když ho přetřete rostlinným olejem.
 
70. Smažení 
Pokud při jakémkoli smažení přidáme do tuku trochu soli, nebude tolik prskat.
 
71. Koření
Aby vynikla vůně koření, můžete ho před použitím pražit na suché pánvi.
 
72. Solení
Minutky solíme až po opečení, protože solené maso pouští šťávu, která se dostane do tuku a maso se nemůže tak prudce opéct. Ryby solíme až těsně před přípravou, jinak z nich vyteče šťáva a ryby nebudou mít tak dobrou chuť.
 
73. Ztvrdlé maso
Když přelijeme ztvrdlé maso trochou koňaku, opět změkne.
 
74. Připálené maso
Z připáleného masa okrájíme tmavé části, přendáme ho do jiné nádoby a přidáme špetku jedlé sody. Poté můžeme maso dopéct. Takto upravené maso, by již nemělo být cítit připálením.
 
75. Drůbež
Chceme-li vařit drůbež, musíme ji vložit až do vroucí vody, jedině tak se zavřou póry a maso bude mít, tak správnou chuť.
 
Husa s kachnou jsou velmi tučné, proto aby při pečení vyteklo co nejvíce tuku, často je během pečení propichujeme.
 
Aby se kuře upeklo dozlatova a bylo křupavé, potřeme ho před pečením sladkou smetanou.
 
Když poprášíme před pečením prsa lehce moukou, kuřecí prsa zůstanou šťavnatější.
 
Když kachnu před pečením naplníme mrkví, kterou po upečení vyhodíme, nebude z ní cítit tzv. rybí tuk či bahno.
 
76. Pečené maso
Aby maso zůstalo pěkně měkké - 2 hodiny před pečením maso potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Poté maso vložíme do pekáče a pečeme. Když maso z jedné strany zhnědne, hned jej obrátíme na druhou stranu. Až těsně před dopečením maso okořeníme.
 
77. Zajíc
Aby byl pokrm ze zajíce chutnější, musíme ho 24 hodin předem naložit do podmáslí.
 
78. Jehněčí
Pokud naložíme jehněčí nejméně na 48 hodin do podmáslí a uchováme ho v chladu, bude nám chutnat jako zvěřina.
 
79. Šunka
Aby šunka byla po ztuhnutí zase šťavnatá, položte ji na chvíli do teplé vody.
 
80. Játra
Aby játra byla jemná a měkká, musíme je na hodinu před pečením, naložit do mléka. Poté je lehce posypat v mouce a péct na malém množství tuku. Pozor! Játra se solí až hotová.
 
81. Hovězí jazyk
Hovězí jazyk se musí vařit jen při velmi nízké teplotě, jinak ztvrdne.
 
82. Čerstvé ryby
Čerstvé ryby poznáme tak, když je ponoříme do nádoby s vodou. Klesnou-li ke dnu jsou čerstvé. Vyplavou-li na povrch jsou zkažené. Čerstvou rybu můžeme poznat také tak, stiskneme-li maso prstem. Když zůstane otisk prstu, ryba je stará.