Jdi na obsah Jdi na menu
 


Losos s brusinkovou omáčkou

2 filátka z lososa
citronová šťáva
sušené brusinky (pytlíček)
2 polévkové lžíce zavařených brusinek
1 smetana na vaření
olivový olej
máslo
    Omytá a osušená filátka (s kůží) pokapeme citrónem a trochu posolíme. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Mezi tím připravená filátka (kůží dolu) osmažíme (zatáhneme) na pánvi na olivovém oleji a poté vložíme do malého, máslem vymazaného pekáčku. Na filata položíme ještě plátky másla, posypeme sušenými brusinkami a dáme do trouby péct cca 5-10 minut. Po upečení by se měl losos rozpadat a měl by být pěkně růžový. Peče se s kůží, aby držel pěkně v celku.
Než se nám losos upeče, tak si připravíme jednoduchou omáčku. Do pánve, kde jsme osmahli lososa, přidáme smetanu a provaříme. Až smetana zhoustne, přidáme 2 polévkové lžíce zavařených brusinek a mícháme. Povaříme cca 2 minutky. Omáčka díky brusinkám dostane barvu a sladko-trpkou chuť.
    Upečeného lososa přendáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou. Podáváme s bramborami, nebo rýží.