Nej šéfkuchaři vaří: Losos v záclonce
S přicházejícím slunečným a teplým počasím roste chuť na rychlá a lehká jídla. Jedním z takových receptů je určitě ten dnešní od šéfkuchaře Radka Roubíčka z restaurace Port 62 v Praze. Ochutnejte jeho lososa pečeného v síťce z listového těsta s limetkami, špenátem a šťouchanými brambory!
Na 1 porci potřebujete:
150g steak z lososa
50 g listového těsta
1 limetku
100 g listového špenátu
200 g brambor
hrubozrnnou sůl
2 stroužky česneku
1 jarní cibulku
kousek másla, olivový olej
snítku čerstvého kopru
1 vajíčko
lžičku sezamového semínka.
Očištěné brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na másle.
Doměkka uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte je s rozehřátým máslem a přimíchejte do nich orestovanou jarní cibulku.
Kopr nasekejte najemno a omytou limetku nakrájejte na plátky.
Lososový steak bez kůže a kostí osolte hrubou solí, opepřete, posypte nasekaným koprem a poklaďte na něj asi 3 plátky limetky.
Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na 1,5 cm široké a zhruba 20 cm dlouhé proužky. Proužky naskládejte s rozestupy vedle sebe a položte na ně připravený lososový steak. Proužky přeložte křížem přes lososa a konce zahněte dospodu, aby nebyly vidět.
Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovým semínkem. Pekáček (nebo celokovovou pánev) zlehka potřete olivovým olejem a asi na 5–7 minut vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Česnek nakrájejte na plátky a vložte ho na pánev s kouskem másla a lžící olivového oleje. Přidejte oprané listy špenátu, osolte, opepřete a restujte, dokud nejsou měkké.
Vymazanou formičkou vytvořte na talíři komínek ze šťouchaných brambor, na ně dejte kopeček špenátu a opřete upečený steak v listovém těstě. Lehce přelijte rozpuštěným máslem a dodekorujte snítkou kopru.
Zdroj: http://www.prozeny.cz/
foto: Petr Makovička