Tzatziki
Na 4 porce potřebujete:
1 kg řeckého jogurtu (koupíte v obchodech), 1 větší salátovou okurku, 5 stroužků česneku, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku mletého bílého pepře, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje.
Postup: Okurku oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V misce ji smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi – řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, vinným octem, bílým pepřem, koprem, solí a olivovým olejem. Hotové tzatziki uložte asi na dvě hodiny do lednice. Pokud neseženete řecký jogurt, poohlédněte se aspoň po jogurtu řeckého typu nebo v nejhorším případě hodně hustém bílém jogurtu. Pokud by nebyl hustý, vznikne vám tekutá hmota, která s tzatziki nemá nic moc společného. Tzatziki servírujte na talíř v malých bocháncích, které vytvoříte například lžící na zmrzlinu.
Zdroj: http://www.prozeny.cz/