Pitka - bulharský sváteční chléb
1 kg hladké mouky
půl litru mléka
jedno vejce
tři žloutky
droždí
máslo
skořice
mleté ořechy
Z mléka, mouky, vajec a droždí zaděláme těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly.
Ze tří dílů vyválíme pláty pokud možno stejné velikosti. První plát potřeme rozehřátým máslem a posypeme skořicí, položíme na něj druhý, potřeme máslem a posypeme ořechy, to stejné uděláme i s třetím a opět posypeme buď ořechy, nebo skořicí.
Vzniklý složený plát rozdělíme nožem na 16 stejných dílků a každý srolujeme vždy od špičky ke špičce, kraje vzniklé ruličky ohneme k sobě a uděláme malý bochánek. Nádobu na pečení si vymažeme máslem, doprostřed dáme zbylý čtvrtý díl těsta vyválený do bochánku a kolem vyskládáme všech 16 malých bochánků. Všechno potřeme máslem a dáme péct na cca 200 stupňů.
Místo ořechů a skořice lze použít i něco jiného dle chuti, je možná i verze na slano, např. se sýrem a slaninou.