Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jehněčí hřbet na šalvěji

maso jehněčí 1500 g
zelenina kořenová 300 g
víno červené 250 g
šalvěj 10 g
toastový chléb 50 g
slunečnice 75 g
sůl 20 g
pepř bílý 3 g
mouka hladká 30 g
cuketa 800 g
šalotka 300 g
máslo 60 g
smetana 100 g
solamyl 30 g
olej stolní 50 g
 

Maso vykostíme a odstraníme tuk a šlachy. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme a nahrubo nakrájíme. Pekáč vytřeme olejem, vložíme jehněčí kosti a zeleninu a v předehřáté troubě (225 st.C) přibližně 30 minut opékáme. Výpek rozředíme vínem a 1/8 lt. vody, přecedíme přes síto do kastrolku a dáme stranou. Z toustového chleba odkrojíme kůrky a spolu se slunečnicovými jádry najemno umeleme. Obojí smícháme se šalvějí,osolíme a opepříme. Z masa nakrájíme filety, které potřeme solí a pepřem. Potom je postupně obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec v šalvějové směsi. Maso vložíme do pekáčku, polijeme máslem a pečeme zhruba 20 minut při stejné teplotě jako předtím kosti. Mezitím si očistíme cukety a nakrájíme je na podlouhlé kousky. Oloupeme cibuli. Zahřejeme tuk, na kterém pak cukety s cibulí dusíme. Podlijeme je troškou vody a dál dusíme přibližně 10 minut. Pak je osolíme a opepříme. Maso vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odpočinout. Vypečenou šťávu rozředíme trochou a přidáme k výpeku z kostí. Zalijeme smetanou a přivedeme k varu. V malém množství vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Osolíme opepříme. Opečené plátky masa rozložíme na míse, přidáme zeleninu, čerstvou šalvěj a snítky zelené petrželky. Omáčku podáváme samostatně v misce. V hodnou přílohou k tomuto šťavnatému jehněčímu hřbetu jsou malé bramborové placičky, budou nám však určitě chutnat i "obyčejné" brambory s máslem.