Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jehněčí kolínka na bylinkách

6-8 jehněčích kolínek (lze nahradit lýtky, vždy i s kostí)
směs bylinek (bouquet garni)
bobkový list
několik kuliček nového koření
500g gazdovské slaniny
3 červené cibule na osminky pokrájené a rozebrané na jednotlivé vrstvy
5 stroužků česneku
500 ml hovězího vývaru
500 ml bílého suchého vína, sůl
 
    Na pekáč narovnáme 6–8 kolínek, která osolíme a vydatně potřeme najemno nasekanou směsí bylinek. Sem tam proložíme bobkovým listem a novým kořením. Na pánvi orestujeme půl kila na kostky nakrájené slaniny s rozebranou červenou cibulí a plátky z pěti stroužků česneku. Tím jehněčí přelijeme, přidáme půl litru vývaru a půl litru bílého vína. Přikrytý pekáč vložíme na 2 hodiny do trouby předehřáté na 200 °C. Po hodině a půl pekáč odkryjeme a zbylou půlhodinku čekáme na výsledek. Po vyjmutí upečených kousků jehněčího musíme výpek vydusit, až trochu zhoustne. K tomuto pokrmu mám rád listový špenát. Klasikům doporučuji bramborový knedlík a červené zelí.