Jehněčí špízy s koriandrovým jogurtem
1 kg libového vykostěného jehněčího masa
1 velká nastrouhaná cibule
3 bobkové listy
5 snítek tymiánu nebo rozmarýnu
strouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu
½ KL cukru
5 PL olivového oleje
pepř, sůl
snítky rozmarýnu na ozdobení
pečené dílky citronu jako příloha
Koriandrový jogurt:
160 ml hustého bílého jogurtu
1 PL nasekané čerstvé máty
1 PL nasekaného čerstvého koriandru
2 KL strouhané cibule
Nejprve si připravte koriandrový jogurt. Smíchejte jogurt, mátu, koriandr a strouhanou cibuli a přendejte do malé servírovací misky.
Maso nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Smíchejte strouhanou cibuli, bylinky, citronovou kůru včetně šťávy, cukr a olej. Osolte, opepřete a zalijte maso. Promíchejte všechny přísady s masem a marinujte v lednici několik hodin, nejlépe přes noc. Odkapané maso napíchejte na špízy. Vložte na grilovací mřížku a grilujte asi 10 minut, až začne maso zlátnout. Občas obraťte. Přeneste na tác a ozdobte rozmarýnou a pečenými dílky citronu. Podávejte s koriandrovým jogurtem.
Doporučená příloha: grilovaná zelenina