Skopové na sardeli
800 g jehněčí nebo kůzlečí kýty
250 g másla
1 cibule
2 sardelky nebo 1 sardelová pasta
1/4 l 33% smetany
1 lžíce hladké mouky.
150 g másla utřeme se sardelkami nebo sardelovou pastou. Do pekáče nakrájíme na plátky zbytek másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na dno vložíme křížem špejle a na ně položíme maso masitou částí dolů. Podlijeme trochou vody a pečeme 20 minut ve vlastní šťávě. Poté maso obrátíme a dopečeme za častého potírání sardelovým máslem dočervena. Upečené maso vyjmeme a uchováme v teple. Vypečenou šťávu zahustíme smetanou smíchanou s hladkou moukou. Omáčku převaříme, maso nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou.
Doporučená příloha: Vídeňský nebo karlovarský knedlík