Guláše
Guláš
![maso-na-gulas.jpg](/img/picture/1024/maso-na-gulas.jpg)
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu. V angličtině by odpovídal přibližně termín „stew“.
Další varianty
Původně a etymologicky jde o pokrm z hovězího masa. Existují jiné varianty. V Česku je populární například vepřový guláš.
Segedínský guláš je pokrm z vepřového masa a zelí. Název je odvozen z maďarského Székelygulás, což je pokrm mnoha tváří, který obsahuje kysané zelí. Nemá nic do činění s maďarským městem Segedín. Někteří Maďaři ovšem tvrdí, že český „segedín“ je spíš podobný maďarskému kološvárskému zelí (Kolozsvár káposzta)[zdroj?]. V Maďarsku je populárním i telecí guláš (Bográcsgulyás) a fazolová gulášová polévka (Babgulyáslevés), z čehož známou verzí je například Jókajova fazolová polévka, údajně recept dle maďarského spisovatele Móra Jókaje. Maďarskému gulyási je podobná i rybí polévka zvaná Halászlé (doslova přeloženo: rybí šťáva). Je známo, že guláš nepochází svým původem z Maďarska, ale že se jednalo o tureckou vojenskou stravu. Takže země, které turci za svých výpadů "navštívili" poznaly i guláš.
Zdroj: Wikipedie